Serie

Skribent

Christian Björck

5 september 2017 | 07:45

"Batman: The Animated Series" fyller 25 år idag

Många versioner av Batman har kommit och gått, men den som tycks ha fått till det mesta rätt är "Batman: The Animated Series". I samband med dess 25-årsjubileum gör vi en liten tillbakablick och tittar på varför just denna serie nått sin kultstatus.
Många associerar Warner Bros-logotypen med Harry Potter, men för egen del så kommer den för alltid vara logotypen som förvandlas till framsidan av en zeppelinare, svävande över en röd natthimmel, med två skarpa strålkastare som lyser ned över Gotham City. Danny Elfmans ikoniska Batman-tema (något omarbetat av kompositören Shirley Walker) dundrar igång och sedan är man fast. 
 
 
För många är detta den definitiva versionen av Batman, med vad är det som gör just "Batman: The Animated Series" så speciell och lyckad?
 

Bra balans och unik stil

 
 
Varför just ”Batman: The Animated Series” har nått en sådan kultstatus är inte så konstigt egentligen. Med 65 avsnitt tog serien sitt underliggande material på allvar och kunde leverera vad som för många skulle komma att bli den definitiva versionen av de flesta karaktärer i Batmans universum. Med utmärkta röstskådespelare och en stil som tog det bästa från alla tidigare versioner av Batman, var resultatet enastående. Ingen live-action film har ens kommit i närheten egentligen. Serien, skapad av Bruce Timm och Eric Radomski, hade premiär den 5:e september 1992 och sändes sedan här i Sverige på diverse kanaler.
 
 
Timm och Radomski valde en enkel och distinkt visuell stil, som byggde vidare på den "tidlösa" som Tim Burton etablerat i sin film ”Batman”. Det innebar en värld som blandade barock och art-deco med 20- och 30- talets gangsterera (stilen serien fick kallades skämtsamt för "Dark Deco" av teamet). Till detta adderades också en distinkt röd himmel.
 
Allt i serien var handmålat, över en svart bakgrund istället för en tradiotinellt vit, vilket gav extra svärta och mörker. Även Batman själv har den typiska dräkten från serietidningarna, med en blå mask och kappa, samt i övrigt grå dräkt med logotypen på bröstet. Hans personlighet är precis korrekt dessutom, med stort fokus på hans färdigheter som problem- och mysterielösare. Världens främste detektiv alltså!
 
Musiken av Shirley Walker (kompositör och ofta assisterande dirigent åt Danny Elfman) ger en extra dimension till serien och lyfter den ännu mer, då Batmans tema ständigt är närvarande, samt att många av de andra karaktärerna har distinkta teman, något som inte är så vanligt ens i riktiga superhjältefilmer längre.
 
Large 6a427137aebc97dd3927cf5ecd4ccaf5 5b588013013141436da9665f77888882  batman cartoon batman the animated series
 
Övriga karaktärer är också trovärdiga sina respektive serietidningsförlagor – det tycks som att det plockats det bästa av det bästa för de flesta karaktärer. De ser ut som de ska, men är även tecknat i en stil så att man direkt ser att de hör till "Batman: The Animated Series". Allt som allt ledde det nogranna arbetet till att serien välförtjänt vann fyra Emmys.
 

Karaktärsdrivna berättelser

 
 
Serien lade stort fokus på att sätta karaktärerna i centrum, inte bara då på Batman, utan alla som bodde i Gotham. Detta medförde även att Timm och Radomski skapade den numera populära karaktären Harley Quinn exklusivt för serien (hon fanns alltså inte i serietidningarna tidigare) vilket bevisar att det går att göra helt nya, och bra, karaktärer. Även Mr. Freeze gjordes om helt för serien och gavs en ny bakgrundshistoria och personlighet, vilket gjordes med en sådan finess att det nu är den definitiva versionen och alla serietidningar därefter har gjort om karaktären därefter. Det, är imponerande.
 
 
Serien var helt enkelt inte rädd för att göra avsnitt där Batman nästan bara är en sidokaraktär. Det är också några av de bästa. De olika livsöden som invånare i staden, goda som onda, drabbas av är ofta fängslande. Men även de avsnitt som helt fokuserar på Batman, gör det så att han blir en intressant karaktär att följa.
 
Obskyra karaktärer från tidningarna fick också dyka upp och serien gjorde hommage till de olika tidigare versionerna och adapterade vissa kända berättelser, främst från Batmans allra bästa era: 70-talet. Adam West, som spelade Batman i serien från 60-talet dök till exempel upp på ett gästspel i avsnittet ”Beware the Grey Ghost”, ett mycket lyckat drag.
 
 
Alla andra serier som WB gjorde därefter baserade på DC:s universum, har denna serie att tacka. ”Superman the Animated Series”, ”Justice League”, ”Batman Beyond” och ”Teen Titans” följde i eftervattnet och var alla lyckade (Bruce Timm var ofta på något sätt involverad) och har enkelt bevisat att WB generellt varit så mycket bättre på animeringssidan än vad Marvel har genom åren.
 
”Batman the Animted Series” följdes senare upp av  ”The New Batman Adventures”, där Robin (Dick Grayson) blivit Nightwing och Batman får en ny Robin (Tim Drake). Även Batgirl är mer etablerad här, även om hon dök upp i "Batman: The Animated Series".
 
”The New Batman Adventures” är en direkt uppföljare till den föregående och där finns ett extra bra avsnitt som heter ”Mad Love”, som handlar om Harley Quinns skruvade relation till Jokern och hur hon kom att bli Harley Quinn.
 

Röster att räkna med

 
 
Röstskådespelaren Kevin Conroy är internationellt erkänd som rösten till Batman. Den är svår att slå, då den är så pass distinkt, hotfull och kan också varieras till lättsam då han spelar Bruce Wayne. För många är det dock Jokern som verkligen står ut som en höjdpunkt i serien. Tim Curry skulle gjort rösten till Jokern från början, och i en nyligen publicerad intervju säger Curry att det var på grund av att han blev sjuk som han fick sparken, varav Mark Hamill fick ta över.
 
- Jag spelade Jokern ett tag, men så fick jag bronkit och de sparkade mig – och anställde Mark Hamill istället. Sånt är livet.
 
Tidigare var dett trott att det var på grund av att producenterna dömt Currys röst för skrämmande för barn som den skrotades. I vilket fall passade Mark Hamill som handen i handsken för rollen.
 
För min egen del som växte upp med Batman på lördagsmorgonen, är det dock de svenska rösterna som jag tycker om mest. Per Sandborgh som gjorde Jokern är helt och hållet perfekt. Missförstå mig rätt här, jag gillar verkligen Mark Hamill, men Per Sandborgh är Jokern. Skrattet är så mycket mer hotfullt på något sätt. Och knasigare. För er som inte fått uppleva denna magi så kan denna video nedan illustrera:
 
 

Variation i avsnitt är dess styrka

  
"Batman: The Animated Series" är en av de där serierna/filmerna som lyckas med det svåra tricket att vara bra för både vuxna och barn. Vilket är en stor del av dess framgång. Den är tillräckligt häftig/lättsam utan att dalta med barnen och tillräckligt mörk/seriös för att vuxna ska gilla den.
 
Det finns en hel del psykologiska undertoner i många av avsnitten, vilket är just det som Batman egentligen ska utforska – Batmans relation till skurkarna och hur de speglar olika sidor av honom själv. Batman är framför allt god och vänlig mot bra människor, men slår hårt mot de elaka, vilket är så han ska vara.
 
Large 6a427137aebc97dd3927cf5ecd4ccaf5 gotham
 
Det finns alltså många olika typer av avsnitt, vilket gör att det finns något för alla. Gillar du Jokern? Ja då finns det avsnitt för det. Gillar du när alla skurkarna är samlade för att ta sig an Batman? Ja då finns det. Gillar du en ordentlig detektivhistoria där Batman visar sina färdigheter? Ja då finns det. Varje avsnitt är inte en variant av det förra, som många serier är strukturerade (”bad-guy of the week” eller ”mystery of the week”).
 

Extra sevärda avsnitt

  
Almost Got ’Im – Superskurkarna utbyter krigshistorier över ett parti poker.
Two-Face part I & II – två avsnitt om hur distriktsåklagaren Harvey Dent blev Two-Face.
Heart of Ice – Mr. Freezes (nya) ursprungshistoria.
Joker’s favour – En vanlig invånare i Gotham råkar hamna i trubbel hos Jokern.
The Man Who Killed Batman – En småskurk lyckas med det omöjliga, han dödar Batman.
Beware the Gray Ghost – Batman möter sin barndomsidol.
Perchance to Dream – Bruce Wayne vaknar upp en morgon och upptäcker att han inte längre är Batman och hans föräldrar lever!
The Laughing Fish – Jokern skapar ett gift som bara påverkar fiskar.
The Trial – Batman och Gothams nya distriktsåklagare hamnar i Arkham och ställs inför rätta av Superskurkarna.
Riddler’s Reform – Riddler har vänt ett nytt blad i livet, eller?
Deep Freeze – Mr. Freeze hjälper en megalomaniker som vill frysa hela världen och skapa en ny utopi i sin privatbyggda stad.
 
För er som inte har sett serien så rekommenderas den varmt, även långfilmen ”Batman: Mask of the Phantasm”, som nu nyligen gavs ut på blu-ray för första gången. För er som sett serien: se om den med barnen vet ja eller upptäck den på nytt med vuxna ögon. Håller tummarna för att hela "Batman: The Animated Series" också får en ny utgivning i det formatet! Tills dess ska jag gräva fram gamla VHS-band med inspelade svenska avsnitt...
 
Vilket är ert favoritavsnitt av ”Batman the Animated Series”? Vad har ni för minnen av serien?
| 5 september 2017 07:45 |