Film

Skribent

Alexander Kardelo

19 maj 2021 | 21:00

Vi testade projektorn BenQ w2700i under 60 dagar

Går det att återskapa biografkänslan hemma i vardagsrummet? MovieZines chefredaktör har fått testa nya 4K-projektorn från BenQ, och är mer än nöjd.
Efter ett år utan biofilm är det säkert många fler än mig som sneglar på möjligheten att byta ut den gamla tv:n mot en hemmabio. Vi lever i en tid då allt fler storfilmer går direkt till streaming, och att ha den rätta tekniken i vardagsrummet blir allt viktigare för oss filmälskare.

När så BenQ erbjöd mig chansen att testa deras w2700i-projektor kunde jag inte tacka nej. Jag har aldrig varit en early adapter, eller någon hejare på att installera teknik, och därför kanske något skeptisk till nya manicker där hemma - orka med någon koloss som dessutom ska hängas upp i taket och gud vet vad. Men jag antog utmaningen, och det kan vara det bästa jag gjort i år.
 
 

Stilren design, stressfylld uppstart

 
Det första man noterar med BenQ w2700i är den snygga, rundade designen och att projektorn är relativt lätt och portabel. Denna modell är en vidareutveckling av BenQ w2700 som släpptes i slutet av 2019, med en liten men väsentlig skillnad: den kommer med Android TV laddad med underhållningsappar och inbyggd Chomecast.

Det är inte helt utan bekymmer dock. Det första man behöver göra är att lossa på höljet på projektorn för att koppla in Android-TV-dongeln som av någon anledning kommer separat. Höljet hålls på plats med två minimala stjärnskruvar... som jag råkar sabba på fem sekunder. De blir direkt urmejslade och omöjliga att få ut.

Efter mycket irritation, några frustrerade mail till kundtjänst och ett gäng nyinköpta skruvmejslar släpar jag med projektorn till proffs. En verkstad lyckades få ut ena skruven. En annan verkstad lyckades få ur andra skruven. Puh! Dongeln är på plats, och höljet hålls numera fast av två bitar silvertejp. Inte den snyggaste lösningen, men ett litet pris att betala med tanke på hur mycket svett och tårar som denna operation krävde (och det ska ju vara så enkelt, enligt instruktionsboken).

Det bör tilläggas att BenQ inte hade hört talas om det här skruvproblemet förr, så jag får hoppas att det är ganska ovanligt.
 
 

4K-filmer ser fantastiska ut

 
Även utan dongel så går projektorn utmärkt att använda med inkopplade enheter. En enkel HDMI-switch (finns billigt hos Webhallen m.fl.) låter mig plugga in Apple TV-boxen och en PlayStation, vilket ju täcker de flesta behov för film, streaming och tv-spel.

Någon ingång för antennkabel finns inte, så den som hoppades få slötitta på "Ullared" på kvällarna kan bli besviken. Själv känner jag att jag kan leva med den uppoffringen.

Första filmen ut - "Hobbit: En oväntad resa" på 4K-bluray som får visa vad denna projektor går för. Många recensenter hyllar w2700-serien för att den gjort 4K och HDR lite mer budgetvänligt, sådant som tidigare bara hittades i mer lyxiga projektorer. Jag är absolut ingen snobb när det kommer till bild- och ljudkvalitet, och kommer inte tråka ut er med för mycket teknisk jargong i denna text, men jag blir snabbt imponerad av hur väl alla detaljer och färger i Peter Jacksons fantasysaga kommer till liv på filmduken i mitt vardagsrum.

Mina följande filmkvällar går ut på att maxa biokänslan med några av de fetaste storfilmer som hittas på mina streamingtjänster. Android TV gör det enkelt att zappa mellan favoritapparna, och jag har laddat ner dem alla. 

Michael Manns mörka actionthriller "Heat" från 1995 ser fantastisk ut, även i sina mörka nattscener. Jag unnar mig också explosiv Marvel-action i "The Falcon and the Winter Soldier" på Disney+ och, för att beta av fler gamla klassiker: "Cinema Paradiso" via Draken Film.

De skarpa färgerna och detaljrikedomen i bilderna lämnar ingenting att önska, även om det snabbt blir tydligt att film via projektor gör sig allra bäst i ett helt mörklagt rum. Också bra att tänka på: Experter tipsar att det krävs en hyfsad bredbandsuppkoppling för att streama innehåll i 4K. (Man rekommenderar en internet-hastighet på minst 25 Mbit/s.)

En nackdel som är svår att komma ifrån är att Netflix-appen saknas i utbudet. Vad jag förstått efter lite googling så är Netflix inte helt kompatibla med Android TV, men de jobbar på att lösa problemet. Tills vidare hittar jag Netflix via min Apple TV-box eller via spelkonsolen, lite omständligt men fullt acceptabelt.
 
 

Takmontering och bioduk - hur gör man?

 
Projektorn går utmärkt att placera på bordet mitt framför bioduken, men det är kanske inte helt praktiskt alla gånger med sladdar runt soffan och varmluft som blåser ut på högersidan. Det var dags att spåna på hur man får upp åbäket i taket. (Visst nämnde jag att jag är helt oteknisk?)

Det finns en uppsjö av takfästen, och alla påstår sig vara mer eller mindre universella - de ska alltså passa alla projektortyper. Riktigt så enkelt är det inte, noterar jag snart och snubblar över fler nybörjarproblem. BenQ w2700i har inte en helt plan undersida och det tog dessvärre några felköp innan jag hittade rätt fäste.

Också bra att känna till är att linsen bör komma i höjd med biodukens övre kant. Det kan verka lockande att ha projektorn så nära taket som möjligt, men man kan behöva satsa på ett fäste med längre arm, beroende på hur långt ned duken sitter.

Monteringen i taket går på knappt en timme med inhyrda proffs. De får också äran att hänga upp bioduken - en 100-tumsduk från Netonnets budgetmörke Andersson går på cirka 2500 kronor och är ett absolut måste för att sätta den sista touchen. Duken ramar in bilden med en tjock svart kant och skapar en lyxig känsla av att ha en riktig monster-tv hängandes på väggen.
 
Tyvärr inte hemma hos mig - men inte långt från verkligheten.
 

Ett måste för filmälskaren

 
BenQ w2700i hyllas av många teknikrecensenter för sin snygga design och starka prestanda. Det är en prisvärd 4K-projektor för passar fint i varje hem, men speciellt hos filmälskaren med lite extra krav på bildkvaliteten.

En projektor för över 20.000 kronor kan kännas saftigt, speciellt då många riktigt bra tv-apparater hittas till ett billigare pris. Men är man redo att investera lite för att få den där biokänslan hemma, så är BenQ w2700i ett läckert kraftpaket, redo för fantastiska bilder och färger.

Min första projektor-upplevelse kantades av några tekniska missöden (och viss frustration måste jag medge) men när allt väl kom på plats är projektorn ett absolut nöje att använda. Jag kan verkligen undra varför det dröjde mig så länge, men kan aldrig tänka mig att gå tillbaka till vanlig tv, hur stor och smart den än må vara.
 

BenQ w2700i - nyckelfunktioner

 
● Inbyggd Android TV ger dig åtkomst till tusentals appar direkt i projektorn. 
● Äkta 4K UHD med 8,3 miljoner pixlar 
● BenQ CinematicColor™-teknik som levererar ett färgomfång enligt digital biografstandard (”Super-wide DCI-P3”) 
● Fabrikskalibrerad för att leverera 100% Rec.709 korrekt färgåtergivning 
● HDR-PRO™-teknologi med stöd för både HDR10 och HLG 
● Short Throw-projektor med Vertical Lens Shift gör att projektorn kan installeras mycket nära väggen utan att bilden förvrängs.
| 19 maj 2021 21:00 |