"Nyckeln till frihet" toppar alldeles för många filmlistor, till exempel IMDbs. Så bra är den inte. Så dålig är den dock inte heller. Lång är den däremot, med sin speltid på 2 timmar och 22 minuter. I år firar filmen 20 år och ”alla måste ha sett den”. Kanske orkar du inte se, eller se om, den? I så fall är det bara att kolla in listan nedan och vips så kan du droppa både handling och detaljer i diskussioner. Låt firandet av 20 år med ”världens bästa film” börja! (som ni förstår så är följande text full av spoilers.)
1. Tim Robbins Andy Dufresne åker i fängelse för mord han säger sig var oskyldiga till. Starten är så seg att till och med statisterna somnar.
2. Detaljkunskap: fråga någon om de kommer ihåg vad spriten Andy drack i början hette. När alla svarar nej så blända dem med att du kommer ihåg namnet för att den heter samma som staden i guilty pleasure-serien "Pretty Little Liars" - Rosewood.
3. Givetvis måste du veta att filmen är baserad på Stephen Kings novell "Rita Hayworth and the Shawshank Redemption". Han sålde rättigheterna till att göra film av den för endast 5000 dollar.
4. Morgan Freeman introduceras som Red. I filmen får man endast veta att Red är skyldig men i boken, som överlag följs troget, så får vi reda på att han mördade sin fru och, av en olyckshändelse, hennes väninna och dennes bebis. Med tanke på undertexten, visste han redan något vi inte visste? Närmare bestämt att han skulle komma att spela Gud i "Bruce Almighty" (2003).
5. Precis som att de flesta fängelseföreståndare i filmer är onda så råder det inga tvivel om att den underskattade karaktärsskådisen Bob Guntons Norton är ett riktigt rövhål. Skenhelig religionspropaganda och disciplin före människor.
6. Vem bryr sig om en fet tunna av ap-sagg? Att farorna är på riktigt och att insatsen är livet på Shawshank-fängelset blir tydligt när en av fångarna, som kom med Andy, misshandlas till döds av fångvaktarbossen Hadley.
7. Breakfast for champions! Det är inte bara fångarna som kallas maggots, de finns också i maten. Den gamla mysgubben Brooksy använder dem till att mata sin tama fågel.
8. Andy ser här ser ut som en övervintrad hipster som hamnat i slagsmål om en vintage-teakmöbel, men låt er inte luras. Hans problem är högst verkliga då han precis har blivit mött på några riktigt nasty typer.
9. Att använda fångar som billig arbetskraft spelar en stor roll i filmen. Fängelseföreståndaren kommer, med hjälp av Andys bokföringsfiffel, att göra sig rik på det senare i filmen och denna scen, där han annonserar att taket på en fängelsedel behöver lagas, startar hela handlingstråden. Om ni tittar till vänster i glasögonen så kan ni se en (boom) mick reflekteras.
10. Detta är inte bara en fin bild på folk som förtrollas av filmmagi utan pekar också mot vilken korvfest The Shawshank Redemption är. Förutom några rader från en snabbköpskassörska så är Rita Hayworth (från bokens titel) det närmsta vi kommer en kvinnlig rollfigur, hon syns i filmen (den väldigt bra Gilda) som visas i denna scen och på postern som Andy använder för att gömma faktumet att han gräver en tunnel.
11. Inte ens ”världens bästa film” ryggar för ett Göteborgosande bajsskämt. I bilden fortsätter filmens korruptionstema med billig arbetskraft samtidigt som gänget letar stenar till Andy som sitter i isoleringscell.
12. Att Brooksy tvingas lämna fängelset trots att han p.g.a. sin långa vistelse har blivit ”institutionaliserad” är en av filmens starkaste handlingstrådar. Här ser vi den fantastiske skådespelaren James Whitmore, som gick bort 2009, kanalisera Edgar Allen Poe och Vincent Price när han säger hej då till sin tama fågel (den som fick Andys larv).
13. Och här har vi, i min mening, filmens starkaste scen. Brooks klarar inte av livet på utsidan och tar sitt eget liv. Kombinationen av hans inkarvade ”Brooks Was Here” och bilden av honom hängande lämnar inte många ögon torra. Red hamnar i samma rum när han, i slutet av filmen, släpps men väljer, tack vare sitt löfte till Andy, en annan väg efter att han lagt till ”so was Red”.
14. Som kontrast till den väldigt sorgliga och svärtade scen i förra bilden så följer snart en av filmens mest upplyftande scener. Andys korta men betydande uppspelande av Mozart är en vacker hyllning till frihet som smart illustrerar hur frihet kan vara olika saker vid olika tillfällen.
15. Efter att Andy lyckats reboota biblioteket, till minne av Brooks, genom att träget skriva staten varje vecka och be om finansiering så blir hans nya projekt att hjälpa fångar som vill skaffa sig examen. En sådan fånge är Elvisliknande Tommy (som bl.a. spelade fjanten Billy i tv-serien Ally McBeal). Det visar sig att Tommy har information som styrker att Andy faktiskt är oskyldig, något som, i en överraskande och förargande scen, leder till att han mördas av fängelseföreståndaren som inte vill förlora Andys flinka fiffel. Detta markerar den verkliga starten för Andys flykt- och hämndplaner.
16. Och här har vi avloppstunneln som Andy kravlar sig igenom för att rymma. I denna bild ser den lite ut som titelsekvensen i en massa James Bond-filmer, någon agent och rinnande blod dyker dock aldrig upp.
17. Att Norton begår självmord när han fattar att spelet är över är förståeligt men inte särskilt tillfredsställande. Vem hade inte velat se svinet sona för sina brott på samma fängelse som han styrde med hycklande järnhand?
18. Detaljkunskap: Fråga vad cowboyen rider på vykortet som Andy skickar till Red. Om någon skulle komma ihåg kanin eller hare så blända med din kunskap om att det faktisk är en överdimensionerad åsnehare.
19. Don’t do the crime if you can’t hold it in.
20. Tjugo år har passerat i filmen när våra hjältar till slut får ett (tämligen orealistiskt) lyckligt slut. Filmen känns inte riktigt lika lång som dessa tjugo år men det är inte långt ifrån. I slutändan ser jag "Nyckeln till frihet" som en övertydlig allegori över det mänskliga tillståndet som berättar, eller snarare hamrar in, att det aldrig är för sent att hoppas på något bättre och att det, hur mörkt det än ser ut, alltid finns hopp. "Nyckeln till frihet" är habil underhållning men hoppas man på att se världens bästa film så finns det enligt mig många, väldigt många, filmer som är mer fängslande.
Vad tycker ni om "Nyckeln till frihet", lever den upp till titeln som Tidernas bästa film? Kommentera nedan.