Film

Skribent

Katarina Emgård

22 september 2024 | 12:00

5 flippade roller där Brad Pitt överraskade oss alla

Den blonde Hollywood-hunken som är lika snygg i cowboyhatt (”Höstlegender”, ”Thelma & Louise) som i röd skinnjacka (”Fight Club”) har genom sin långa karriär hunnit agera både vampyr, gubb-bebis och FN-anställd zombie-alarmist. Vi tar en titt på fem av hans absolut mest flippade roller!
Högaktuell med Jon Watts ”Wolfs”, om två ensamvargar och tillika lönnmördare som blir tilldelade samma uppdrag, väntar ännu en actionfilm med radarparet George Clooney och Brad Pitt i huvudrollerna. Trots att Brad Pitt generellt sett är synonym med den klassiska ”coola killen”-stereotypen, har han spelat en hel del andra mer eller mindre märkliga roller genom åren. Här listar vi de fem troligen mest udda!
 

1. Rick i "The Dark Side of The Sun" (1988)

 
 
Brad Pitts första riktiga huvudroll syns i detta amerikansk-jugoslaviska drama om en ung man som lider av en obotlig hudsjukdom som gör honom mycket känslig för solljus. Så långt inga konstigheter, om det inte vore för att Rick bär antingen motorcykelhjälm eller en underlig gimp-mask genom större delen av filmen. Filmen finns att avnjuta på Youtube.
 

2. Jeffrey Goines i "De 12 apornas armé" (1995)

 
 
Jeffrey Goines (Brad Pitt) är en karismatisk men instabil miljöaktivist som är djupt insyltad i en konspiration som hotar mänsklighetens överlevnad. Goines gestaltar filmens komplexa berättelse om tidsresor och galenskap och Pitt levererar en intensivt oförutsägbar prestation som förstärker filmens dystopiska och psykologiska teman. Paranoia till max!
 

3. Döden i "Möt Joe Black" (1998)

 
 
Här spelar Brad Pitt ingen annan än döden själv som antagit mänsklig form för att förstå sig på livet bättre. Han går under namnet Joe Black och inleder en relation med familjen Parrish, och framför allt deras dotter Susan, vilket mycket snabbt blir mer än komplicerat. Kanske en av de mest avslappnade porträtteringarna av döden på film.
 

4. Benjamin Button i "Benjamin Buttons otroliga liv" (2008)

 
 
Här spelar Brad Pitt Benjamin Button - en man som föds gammal och åldras bakåt i tiden. Pitt gestaltar en tragikomisk livsresa där Benjamin tvingas navigerar genom livets skeden i omvänd ordning. Genom sin rollprestation utforskar Pitt teman kring hur kärlek påverkas av tidens tand och hur det vore om allt det bästa i livet hände sist.
 

5. Chad Feldheimer i "Burn after Reading" (2008)

 
 
Chad Feldheimer är en naiv och överentusiastisk fitnessinstruktör som av en slump snubblar över vad han tror är hemligstämplade CIA-dokument. Hans försök att utnyttja informationen för egen vinning leder till en serie kaotiska och komiska missöden, där hans karaktärs brist på omdöme skapar en spiral av förvecklingar. Brad Pitt i sitt högintensiva esse!
 
Vilken av Brad Pitts många roller tycker du sticker ut mest?
| 22 september 2024 12:00 |