Biotips

Skribent

Martin Persson

25 augusti 2024 | 19:30

”Bröderna Andersson” är den perfekta hyllningen till vanliga syskonband

Roy Andersson och hans bröder intar biodukarna med en finstämd berättelse.
Titeln till trots, så är detta inte tänkt som en film som surfar på vågen av Roy Anderssons internationella kändisskap. Regissören Johanna Bernhardsson, dotter till en av de fyra bröderna, berättade själv vid en Q&A vid filmens premiär att det är tänkt att fokusera på alla fyra individer till lika del och har en del att säga om relationer och särskilt de med syskon som helhet.
 
Konceptet låter kanske inte helt obekant. Fyra bröder har sakta glidit isär genom åren. Vi har Roy, legendarisk filmregissör, Kjell, dokumentärfilmare och Leif, pappa till regissören – sedan brodern Ronny som gick bort ett par år innan till följd av missbruk. De tre kvarvarande bröderna har nu nästan ingen kontakt. Inga konflikter har uppstått, det finns inga outtalade tvister eller trauman. Det bara har blivit så av olika anledningar.
 
Många kan säkert känna igen sig i någon mån och detta är inte en film om att lappa ihop relationer, även om försöken görs. Johanna följer med sin pappa och sina farbröder parallellt i sin vardag och deras liv medan de pratar om sin barndom och upplevelser. Stundvis kommer ämnet med de andra bröderna upp och tas ganska lättvindigt, alla bryr sig om varandra men är upptagen med sitt, vare sig frivilligt eller ofrivilligt.
 
Att se mer av Roy Andersson är absolut en utmärkt selling-point och absolut dyker man ner lite i filmskaparens vardag, filmskapande och filmstudio på sätt som lär bli en fröjd för alla cineaster – men det tar samtidigt inte över filmen och ger istället bilden av människan Roy Andersson, till lika stor del som sina bröder. Fokuset ligger på det personliga och det mänskliga som talar till oss alla.
 
Klippningen och fotot ligger på topp och vad som riskerar att ha kunnat bli rörigt till följd av flera berättelser som löper sidledes funkar istället oväntat bra och finstämt.
 
Är man intresserad av att se en episk och tårdrypande återförening som löser konflikter i en dysfunktionell familj, är detta inte rätt film. Det är inte syftet med denna och inte heller vad vi någon gång får. Det är i sin tur dock en fin hyllning till livet, de små relationerna och de chanserna man bör ta innan det blir för sent. För fans av Roy Andersson skadar det så klart heller inte att få en inblick på det planet.
 
”Bröderna Andersson” visas just nu på utvalda biografer över landet.
| 25 augusti 2024 19:30 |