Film

Skribent

Alexander Kardelo

19 oktober 2024 | 08:00

Chris Pratt om nya sci-fi-rollen - blev rörd till tårar av ”The Electric State”

MovieZine var på plats när Netflix storfilm, baserad på svenska konstboken ”Passagen”, visades upp på New York Comic Con.
Ett episkt äventyr dränkt i 90-talsnostalgi är på väg till Netflix under 2025.
 
”The Electric State” tar oss till en futuristisk dåtid, ett dystopiskt Amerika som återhämtar sig efter ett krig mot maskinerna. Det här är den nya storfilmen från bröderna Russo som tidigare krossat biorekord åt Marvel. Nu jobbar de återigen med en maffig budget, men istället för superhjälteaction är det dags för familjefilm med klassisk Amblin-känsla.
 
I veckan gästade de Comic Con i New York för att bjussa på lite nya klipp och detaljer ur filmen som lär bli en streamingsuccé i vår. Där fick vi höra dem prata gott om Simon Stålenhags bokförlaga, medan skådespelarduon Chris Pratt och Millie Bobby Brown hyllade ett av de bästa manus de läst.
 
- ”Electric State” är ett stort och episkt fantasy-äventyr. Det utspelas i en alternativ version av 1990-talet, i en värld där AI-robotar har funnits sedan länge, och det utbröt ett krig mellan mänskligheten och dessa robotar, berättar Anthony Russo.
 
- Filmen utspelas efter kriget, och vi möter en tjej som förlorade båda sina föräldrar, men får veta att hennes bror fortfarande kan vara vid liv. Hon ger sig ut på en resa för att förhoppningsvis hitta honom, och får oväntad hjälp på vägen.
 
Large 24b45ce5b9dd87a17fb9d12c4d93ed89 pfb0513 s0245 1024
 
Om det låter som en ambitiös film så är det precis vad bröderna Russo har planerat. Och de kan en del om sånt, efter att ha regisserat två ”Captain America”-filmer och två enorma ”Avengers”-uppföljare. Joe Russo tillägger:
 
- Vi påbörjade det här för fem år sedan, så det har varit en lång resa men också ett passionsprojekt. Vi ser nu fram emot att få visa filmen för en publik. Den är helt enorm i skala. Vi älskar att berätta stora historier. Och för första gången har vi återförenats med flera nyckelpersoner ur ”Avengers”-filmerna. Christopher Markus och Stephen McFeely skriver manus. Jeffrey Ford har klippt alla våra Marvel-filmer och Alan Silvestri gör musiken. Större kan det inte bli, och vill du se en stor ambitiös fantasyfilm… så har vi en åt dig.
 

Millie Bobby Browns flickdröm blev sann

 
En av huvudrollerna spelas av Millie Bobby Brown, som numera borde vara välbekant för alla Netflix-tittare. Förutom att spela Eleven i genombrottsserien ”Stranger Things” har hon också synts i filmer som ”Enola Holmes” och i ”Damsel”. Hon berättar att hon länge drömt om att jobba med Russos:
 
- Jag minns att jag fick besöka ”Avengers”-inspelningen när jag var 13 år. Jag filmade ”Stranger Things” och blev inbjuden av bröderna Russo. Jag tänkte då att jag vill fortsätta skådespela och få jobba med dem. Det verkade så coolt! Många år senare kom min pappa till mig med ett manus som han kallade ”det bästa han läst”. Jag blev omedelbart förälskad i Michelle som karaktär. Och min dröm om att jobba med Russos blev verklighet. Och ja, att jobba med Chris var okej, tillägger hon med ett skratt.
 
- Hur vågar du!, svarar Pratt skämtsamt.
 
Large 79d2ab4ad7b1ecd3d84d72c8ffe563d8 es 20230126 19231r f
 

Chris Pratt: "Jag blev rörd till tårar"

 
Han hade egentligen tänkt ta ledigt ett tag och vara hemma med frun Katherine Schwarzenegger och deras barn. Men när han läste manus till ”The Electric State” kom han på andra tankar:
 
- ”Åh fan, jag antar att jag måste göra det” tänker jag. Det var så bra. Såna här chanser får man inte ofta. Vad jag gillade med manus var att det var en originell historia. Ja, den bygger på en grafisk roman, men det är inte en typ av film man får se ofta. Den är väldigt originell och en stor chansning. Det kanske är sista chansen jag får vara med om något sånt?
 
- Det var en otrolig historia som rörde mig till tårar, det var så vackert. Här finns samma känsla som i Amblin-filmerna, ”The Goonies” och annat som jag älskade på 80- och 90-talet. Samtidigt tar den upp teman som teknologi som är högst relevanta idag. Det var helt enkelt en väldigt speciell film. Även min fru läste manus och höll med mig, så jag fick frugans tillåtelse.
 
 

Svenska boken som inspirerade filmen

 
De flesta känner kanske till att ”The Electric State” bygger på en svensk förlaga. Det är konstboken ”Passagen” av Simon Stålenhag som med sina retrofuturistiska bilder har inspirerat några av Hollywoods tyngsta namn. Anthony Russo berättar:
 
- Vi har gjort fyra Marvelfilmer med samma manusförfattare, och vi jobbade på samma sätt här. Simon Stålenhag som skapade ”Passagen” är en otrolig konstnär. Christopher Markus var den förste som läste boken och tog den till oss. Berättelsen är egentligen väldigt vag, man får glimtar här och var, men man förstår att det finns en mycket större värld bakom det vi får se.
 
- I en spelfilm på två timmar måste man vara mer specifik. Vi dök in och använde hans otroliga bilder som inspiration för att försöka förstå - vad har hänt i den här världen?
 
Large 79d2ab4ad7b1ecd3d84d72c8ffe563d8 vwj0100 d0279 1032
 

En familjefilm med extra allt

 
Så småningom skapades karaktärerna Michelle och Keats, som slår följe med ett par cyniska robotar för att försöka hitta hennes försvunna bror. Millie Bobby Brown säger att hon baserade sin rollfigur på 90-talsstjärnan Drew Barrymore, och Chris Pratt lånade karaktärsdrag av en granne från barndomen, som påminde om en avdankad rockstjärna från 80-talet.
 
De avslutar Comic Con-panelen med att visa ett klipp ur filmen och en featurette som dyker in i rekvisitaförrådet - och många 90-talsprylar och leksaker som lär väcka nostalgi för oss som växte upp innan millennieskiftet.
 
Millie Bobby Brown får avrunda med att berätta vad tittarna kan vänta sig vid premiären i mars nästa år:
 
- Filmen är väl värd väntan. När ni får se den kommer ni få vara med om en resa. Eskapism är viktigt, och familjer som ser filmen ihop kommer få vara med om något extra. De får lämna den här otäcka världen och tas med till en helt annan värld, utan att lämna hemmet, om bara fem månader. Jag kan knappt vänta på att ni får uppleva det.
 
 
"The Electric State" släpps på Netflix 14 mars 2025.
| 19 oktober 2024 08:00 |