Film

Skribent

Alexander Kardelo

22 oktober 2013 | 15:01

Christer Fuglesang om det stora felet i "Gravity"

Den svenske astronauten hyllar filmsnackisen som spännande och häftig, men har problem med en viss scen...

I veckan landar äntligen Alfonso Cuaróns nya film på svenska biodukar. Den omtalade rymdthrillern "Gravity" har dragit till sig rekordpublik i USA och hyllas över stora delar av universum.

Men ett fåtal av vår planets skarpaste rymdkunniga hjärnor har upptäckt felen som kan gå en vanlig dödlig jordbo förbi. Vi frågade Christer Fuglesang, den ende svensken som varit i rymden, om "Gravity" är en realistisk film.

- Både ja och nej. Det som är väldigt bra och realistiskt gjort är tyngdlöshetsscenerna, och också hur man ser jorden där uppifrån. Modeller på rymdstationerna och rymdfarkosterna är väldigt bra. Men det är helt orealistisk action. Att det kommer svärmar av rymdskrot som svischar förbi och slår sönder en massa grejer på det viset som det gör.

- Och man kan definitivt inte åka från Hubble till den kinesiska rymdstationen som de gör. De går i helt olika banor. Det är kanske det mest fysiskt omöjliga, berättar Fuglesang för MovieZine.

Christer Fuglesang spenderade 27 odramatiska dygn i rymden.

Är du lite arbetsskadad så att du sitter och letar fel i alla science fiction-filmer?

- Jag gillar generellt inte orealistisk action, som när folk pucklar på varandra i James Bond-filmer. Men jag gillar inte riktigt när man å ena sidan gör det väldigt verkligt, å andra sidan tillåter sig att göra något orealistiskt samtidigt. Jag skulle ändå rekommedera den här filmen, det är så mycket häftigt i den. Men man ska ha klart för sig att scenariot inte är så trovärdigt.

Vilken är den bästa rymdfilmen du har sett?

- Tja, den mest realistiska är väl "Apollo 13", den är väldigt bra gjord. "2001" är också väldigt bra. Sen har jag ju alltid gillat alla "Star Wars"-filmer, men det är ju mer som fantasy i rymden...

Vad är det vanligaste felet rymdfilmer gör?

- Ofta när man rör sig långt borta så ska det gå väldigt fort. "Star Trek" har sitt warp speed, det är ju helt ofysikaliskt. Det är också svårt att göra tyngdlösheten, det brukar lätt bli fel.

Men det lyckades "Gravity" med, säger du. Vad är din sammanfattning av filmen, som vanlig åskådare?

- Tyngdlösheten hade de gjort jättebra. Det var spännande, med häftiga bilder. Jag såg 3D-versionen och den hade en del fina 3D-effekter. Om man vill få en bra uppfattning av hur det är att vara där i rymden så ger den en bra bild av det. Men det är klart, riktigt fullt så dramatiskt som de hade det, så brukar det inte vara, haha.

"Gravity" med Sandra Bullock och George Clooney i huvudrollerna har biopremiär 25 oktober.

| 22 oktober 2013 15:01 |