Film

Skribent

Martin Persson

6 september 2024 | 11:10

Netflix gör remake på James Dean-filmen ”Öster om Eden”

Nästa klassiker som får sig en ny tolkning är en klassisk John Steinbeck-berättelse.
Elia Kazans ”Öster om Eden” från 1955 hör till en av mina absoluta favoritfilmer.
 
James Dean får här chans att verkligen glänsa i sin tragiskt nog kortvariga karriär som ett stjärnskott i Hollywood och en djupsinnig och välskådespelad relationsberättelse med vackert foto vävs in under de två härliga timmarna.
 
Vad blir Netflix svar? En remake, så klart. Deadline rapporterar att en miniserie baserad på Steinbecks roman är på gång.
 
Intressant nog kommer manuset att skrivas av Elia Kazans barnbarn Zoe Kazan, som vill ge historien ett mer kvinnligt fokus. Istället för James Deans ursprungliga karaktär Cal kommer nya "East of Eden" fokusera på antihjältinnan spelad av Jo Van Fleet i originalet, denna gång av Florence Pugh.
 
I rollistan finns också Christopher Abbott i rollen som Adam Trask (spelad av Raymond Massey i originalfilmen).
 
Det är lätt att fnysa åt detta, men jag tycker inte nödvändigtvis att det är en dålig idé. Att få se en ny tolkning eller hyllning till John Steinbecks ursprungliga roman eller den klassiska filmen är jag bara taggad för och det är en tidlös skildring som det går att göra på olika sätt och få intressant. En annan tolkning har förövrigt gjorts tidigare, i 1981 års miniserie.
 
Något släppdatum för Netflix "Öster om Eden" finns än så länge inte.
| 6 september 2024 11:10 |