Redan på 1960-talet spelades en scen till Bond-filmen “Man lever bara två gånger” in i Mågerø i Oslofjorden för att skapa illusionen av en kall, rysk vinter. 2019 slöts cirkeln när den kommande filmen om 007 spelade in flera scener i kommunen Nittedal och skapade lokala rabalder då flera områden stängdes ner för inspelningen. Men detta är knappast sista gången som Hollywood väljer att spela in några av sina största filmer i vårt grannland.
I Sverige anses det vara lite dyrt och krångligt att filma - till och med rysarna “Midsommar” och “The Ritual” som faktiskt utspelas på blågul mark filmades istället i Ungern respektive Rumänien. Men i Norge har amerikanska filmskapare upptäckt att man inte bara kan utnyttja den vackra, vintriga naturen och bergen utan även faktiskt spara pengar.
För några år sedan introducerade norska myndigheter ett incitamentsprogram vilket gör att utländska produktioner kan få tillbaka upp till 25 procent av godkända kostnader som spenderats i Norge och betalats till norska skattebetalare. Det vill säga vinner Norge på att pengar - upp till en miljard kronor hittills - från diverse Hollywood-produktioner spenderas på norska tjänster och produkter medan filmerna i sig får en del av kakan tillbaka i form av ett ersättningssystem.
Detta system ska enligt norska filminstitutet bidra till att öka antalet stora, internationella film- och serieproduktioner i Norge för att främja norsk kultur, historia och natur. Filminstitutets chef Kjersti Mo har avslöjat att incitamentsprogrammet hittills lockat produktionsaktivitet till Norge på 1,107 miljarder norska kronor.
- Efterfrågan på systemet är ungefär dubbelt så stort som budgeten möjliggör. Inte bara från Hollywood utan också från Bollywood och Kina och resten av Europa. Det har bidragit till inkomster för Norge, och norska filmarbetare har fått andra uppdrag än de annars hade haft möjlighet att prova, säger Kjersti Mo.
Senast var det Tom Cruise och hans sjunde “Mission: Impossible”-film som filmade i dalgången Romsdalen där stjärnan glatt mötte norska fans i inspelningens pauser. Filmen - som genomfördes trots strikta pandemiregler - hade det rekordhöga återbetalningsramen på 49,6 miljoner norska kronor.
Här är några andra storfilmer som åtminstone delvis spelats in i Norge:
“Black Widow” (2021)
Den bioaktuella Marvel-filmen spelades bland annat in i orten Sæbø och vägsträckan Trollstigen. Stjärnan Scarlett Johansson kunde ses på matbutiken Joker men färre lär se henne på norska bioduken då flera biografer bojkottat filmen då den redan går att streama.
“Downsizing” (2017)
Samhället som miniatyr-Matt Damon ansluter sig till i Alexander Paynes komedi är i Trollfjord i ögruppen Lofoten. Damon var populär bland invånarna men filmen skapade ståhej då den stängde ner fjorden flera dagar för att få filma i fred.
“Harry Potter och halvblodprinsen” (2009)
Samtliga filmer om J.K. Rowlings hjälte är inspelade i Storbritannien med undantag för en scen i sjätte filmen. Man väntade förgäves i två månader på snö i Skottland för en sekvens när tåget till Hogwart kör genom ett snöigt landskap. Till slut gav man upp och begav sig till Bjorli i kommunen Lesja.
“Rymdimperiet slår tillbaka” (1980)
För scener på isplaneten Hoth begav sig “Star Wars”-teamet till orten Finse som matchade George Lucas visioner. Dessvärre tajmade de en rejäl snöstorm som de involverade har beskrivit som en av de värsta genom tiderna.
“Snömannen” (2017)
Ursprungliga regissören Martin Scorsese ville flytta handlingen från Jo Nesbøs bok till Chicago. Så blev det inte och Tomas Alfredson tog över filmen som spelades in på plats i såväl Oslo som andra sevärda ställen runtom i Norge. Filmen i sig var dock en katastrof som floppade rejält.
“Tenet” (2020)
Christopher Nolans actionrökare filmades i sex olika länder, bland annat Norge. Däremot var det inte landets sköna natur som användes utan stjärnorna Robert Pattinson och John David Washington filmade i stadsdelarna Bjørvika och Tjuvholmen i Oslo.