Film

Skribent

Alexander Svensson

5 augusti 2024 | 18:45

David Lynch har fått livshotande lungsjukdom - kanske aldrig regisserar mer

Den legendariske regissören kan inte lämna huset längre.
David Lynch, mannen bakom filmer som “Blue Velvet” och “Mulholland Drive” och dessutom tv-serien “Twin Peaks”, har avslöjat en tråkig nyhet: han kan inte längre lämna huset, på grund av sjukdom, vilket han talat om för Sight and Sound (via Variety).
 
Lynch har nämligen drabbats av lungemfysem, en kronisk lungsjukdom som försvårar utandning. Orsaken verkar vara hans livslånga rökning. Sjukdomen innebär att Lynch inte kan riskera att vistas ute och exempelvis bli förkyld, vilket hade förvärrat hans tillstånd. Han kan inte heller gå längre sträckor utan att få syrebrist.
 
- Jag har fått emfysem från rökning, så jag är bunden till hemmet, vare sig jag vill eller inte. Det hade varit väldigt illa om jag blev sjuk, även om det bara rörde sig om en förkylning.
 
David Lynch har skådespelat lite också, här i "Twin Peaks".
 
Lynch konstaterar därmed att han sannolikt inte kommer regissera igen. Men skulle han göra det så får det göras digitalt, över exempelvis Zoom, vilket är en idé han inte är så förtjust i:
 
- Jag får göra det hemifrån isåfall. Jag hade inte gillat det så mycket.
 
Vi får med andra ord vänja oss vid faktumet att David Lynch sannolikt gjort sin sista film. Vi önskar honom också all lycka till, och hoppas att hans hälsa förbättras.
| 5 augusti 2024 18:45 |