Spel

Skribent

Anders Eklöf

29 augusti 2024 | 16:00

De 10 bästa Star Wars-spelen genom tiderna

Inför lanseringen av "Star Wars Outlaws" utser MovieZines spelredaktör Anders Eklöf de 10 bästa Star Wars-spelen genom tiderna.
Den 30 augusti släpps spelet "Star Wars Outlaws", som är utvecklat av den Malmöbaserade spelstudion Massive Entertainment.
 
Här får vi spela som den laglösa Kay Vess, som samlar ihop ett gäng för att utföra ett av de största rånen i galaxens historia, i en tid mellan "Rymdimperiet slår tillbaka" och Jedins återkomst" då kriminella nätverk styr den undre världen.
 
Spelet fick betyget 3 av 5 hos oss på MovieZine, men ända sedan 1982 har det släppts en hel del andra både bra och dåliga titlar som utspelar sig i en galax långt, långt borta. Här är de 10 bästa Star Wars-spelen genom tiderna.
 

"Super Star Wars"-trilogin

 
F40f2f5cff28c85bf78309ca943cdbf4 ss
 
Det här är visserligen tre spel, men med tanke på att de är så pass snarlika varandra räknar jag de som ett. "Super Star Wars"-spelen är verkligen inga mästerverk och kan vara frustrerande svåra, men de är otroligt charmiga för sin detaljerade pixelgrafik och hetsiga tempo.
 
Det första du gör som Luke Skywalker är nämligen att ta dig över öknen på Tatooine, men det här är minsann ingen vanlig promenad. Med fingret fastklistrat på avtryckaren på din blaster pangar du dig igenom hundratals blodtörstiga varelser för att överleva, som om planeten vore den farligaste i hela galaxen.
 
Det första Super Nintendo-liret finns dessutom att köpa på Playstation, så är du sugen på lite pixelerat rymdkrig är det bara att köpa.
 
Släpptes: 1992
 

"Star Wars: Knights of the Old Republic"

 
6f89cb5c071b3d9b25693290eb60acea kotott
 
"Star Wars: Knights of the Old Republic" av Bioware ("Mass Effect", "Dragon Age") är en av mina största spelupplevelser genom tiderna, då det verkligen visade hur stort potential mediet har för att berätta en berättelse där dina val faktiskt betyder något.
 
I en era hela fyra tusen år innan filmerna har Darth Malak skickat ut en sitharmé mot republiken – som får jediriddare att fly, dö eller byta till den mörka sidan. Som en av dessa ger du dig ut på ett äventyr runt om i galaxen tillsammans med bland annat en Twi'lek, en wookie och en lönnmördardroid för att stoppa Malak.
 
Det som verkligen fick mig att älska "Knights of the Old Republic" när det begav sig är att du fick välja om du skulle vara en jedi eller sith, genom dina handlingar. Spelet finns tillgängligt på PC och Xbox-konsoler, samt har portats till Nintendo Switch.
 
Dessutom är en remake på gång, som förhoppningsvis inte är nedlagd.
 
Släpptes: 2003
 

"Star Wars Jedi: Fallen Order" 

 
Fa91852ca8b448fdad539e7473a2518a fallen
 
Fem år efter händelserna i "Star Wars: Episode III - Mörkrets hämnd" får du i "Star Wars Jedi: Fallen Order" spela som en överlevande ung jedipadawan kallad Cal Kestis, som jagas av det galaktiska imperiet samtidigt som han försöker slutföra sin träning och återuppbygga jediordern.
 
Här får man verkligen känna sig som en jediriddare när du åker runt i galaxen för att slakta stormtroopers med din ljussabel och kämpa mot inkvisitorerna, samt utforska stora världar fulla av hemligheter. Spelet har även en riktigt bra och välspelad berättelse, så jag hoppas verkligen att vi får se Cal Kestis i live action i framtiden.
 
Spelet har även fått en uppskattad uppföljare kallad "Star Wars Jedi: Survivor", med ett planerat tredje spel under utveckling.
 
Släpptes: 2019
 

"Star Wars: Bounty Hunter"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Efter att "Star Wars: Episode II - Klonerna anfaller" hade biopremiär 2002 blev prisjägaren Jango Fett (Temuera Morrison) snabbt en ny fanfavorit, som blir klonad till republikens armé samtidigt som han kämpar på motståndarsidan tillsammans med greve Dooku.
 
I spelet "Star Wars: Bounty Hunter" fick vi ta oss an rollen som karaktären i en berättelse som utspelar sig innan filmen. Här får vi bland annat se hur han får tag på det ikoniska skeppet Slave I och hur han blev rekryterad av den mörka sidan. Spelet fick blandad kritik för sin snygga grafik men repetitiva uppdrag, men jag minns det med värme.
 
Spelet släpptes nyligen på nytt till moderna format med uppdaterad grafik.
 
Släpptes: 2002
 

"Star Wars Rogue Squadron II: Rogue Leader"

 
 
Genom spelhistorien har vi fått attackera Dödsstjärnan i en X-Wing likt Luke Skywalker i "Stjärnornas krig" från 1977 flera gånger, men inget spel har gjort det lika bra som "Star Wars Rogue Squadron II: Rogue Leader".
 
Under tio uppdrag får du spela som rebellerna Luke Skywalker eller Wedge Antilles när de kämpar mot imperiet på flera olika planeter kända från originaltrilogin. Förutom X-Wing får du bland annat kontrollera andra ikoniska skepp som Y-Wing, Snowspeeder och Millennium Falcon.
 
Spelet fick även en inte lika bra uppföljare. För några år sedan släpptes även "Star Wars Squadrons" som känns som något av en spirituell uppföljare, men enligt mig lyckades det inte alls fånga stämningen och känslan från originalfilmerna lika bra.
 
Släpptes: 2001
 

"Star Wars: The Force Unleashed"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Har du någonsin drömt om att få spela som en otroligt mäktig sith? Då kan "Star Wars: The Force Unleashed" vara något för dig, där du får spela som Darth Vaders lärling Starkiller mellan händelserna i de två första trilogierna.
 
I ett actionspel som påminner en hel del om den gamla tidens "God of War" får du slakta stormtroopers och andra ikoniska figurer med vansinniga jedikrafter och din trogna ljussabel i en berättelse som känns som svulstig fanfiction – på ett bra sätt.
 
Det finns bland annat en ikonisk scen där Starkiller drar ner en hel Star Destroyer på en planet med hjälp av kraften, vilket när de släpptes var något av det häftigaste jag hade sett i spelväg. Starkiller är inte längre en del av Star Wars-universumet efter att Disney köpte upp franchisen, men visst var han en cool idé ändå?
 
Släpptes: 2008
 

"Star Wars Jedi Knight II: Jedi Outcast"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Är du mer av en spelare som gillar den ljusa sidan finns "Star Wars Jedi Knight II: Jedi Outcast", där du spelar som den tidigare jediriddaren Kyle Katarn åtta år efter "Jedins återkomst" i hans kamp mot den mörka jediriddaren Desann.
 
Då Kyle Katarn har förlorat sina jedikrafter i början av spelet får du skjuta en del, men när han väl har återfått dem är det ett stort fokus på att använda ljussabeln för att hugga ner fiender och parera skott – i första- eller tredjepersonsperspektiv.
 
"Jedi Outcast" hyllas ofta för sin grymma berättelse och tajta strider. Spelet är tillgängligt på Switch och Playstation 4 sedan 2019 och är bakåtkompatibelt på Xbox-konsoler.
 
Släpptes: 2002
 

"Star Wars Battlefront"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Många föredrar nog "Star Wars Battlefront 2" från 2005, men "Star Wars Battlefront" från 2015 av svenska Dice har ändå en speciell plats i mitt Star Wars-hjärta.
 
I samband med att "Star Wars: The Force Awakens" hade biopremiär fick vi skjuta oss fram som soldater, fordon och kända ansikten från både den ljusa och mörka sidan, i riktigt actionfyllda strider baserade på olika slag från filmerna – som slaget på Hoth eller Tatooine, samt Jakku från tidigare nämnda film.
 
Uppföljaren från 2017 kritiserades rejält för dyra mikrotransaktioner, men även det rekommenderas för sin tajta kampanj för en spelare där du får strida för imperiet som karaktären Iden Versio mellan händelserna i "Jedins återkomst" och "The Force Awakens".
 
Släpptes: 2015
 

"Star Wars: Republic Commando"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Gillar du "Star Wars: The Bad Batch" eller avsnitt av "The Clone Wars" som kretsar kring klonsoldaterna kan "Star Wars: Republic Commando" vara spelet för dig.
 
Spelet kretsar kring specialtruppen Delta Squad, som består av fyra genetiskt förbättrade klonsoldater som utför olika uppdrag under klonkriget. Du spelar som ledaren RC-1138, som i förstapersonsvy kan beordra de andra att utföra olika handlingar.
 
"Republic Commando" är hyllat för sin spännande berättelse och intressanta spelmekanik, där du i förstapersonsvy ser allt som en klonsoldat skulle se genom hjälmen. För några år sedan släpptes spelet i en uppdaterad version till Playstation 4 och Nintendo Switch.
 
Släpptes: 2005
 

"Lego Star Wars: The Skywalker Saga"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Det har släppts många Lego-spel baserade på "Stjärnornas krig" genom åren, men det allra bästa är utan tvekan "Lego Star Wars: The Skywalker Saga".
 
Det mäktiga med det här spelet är att du får spela igenom alla nio numrerade Star Wars-filmer, från "The Phantom Menace" till "The Rise of Skywalker", så det blir mycket Lego-äventyr för pengarna. Precis som vanligt tolkas även filmerna med en stor dos humor.
 
"Lego Star Wars: The Skywalker Saga" är kanske det senaste och mest grafiskt imponerande spelet i serien med en öppen värld, men du kan egentligen spela vilket "Lego Star Wars"-spel som helst och ha skoj.
 
Släpptes: 2022
| 29 augusti 2024 16:00 |