Nu har jag sållat rätt hårt här för att plocka fram tio stycken verkligen genuina och äkta snutserier, sådana serier som verkligen andas yrket. Där vi har tuffa kvarter och gator, röriga polisstationer och privatliv och så vidare.Det vimlar verkligen av snutserier, men många som går under just titeln "snutserie" kretsar ofta kring till exempel FBI, CIA, CSI, detektiver eller rättsväsendet så sådana serier har jag helt enkelt plockat bort. Ni kommer alltså inte att hitta serier som "CSI", "Medium", "Criminal Minds", "X-Files", "Magnum" eller "Fringe" här. Bara hårdkokt true blue! Men nog jiddrat om detta, nu kör vi!
10. "Miami Vice" (NBC; 1984-1989)
Okej, här är jag väl nästan redan på väg att fuska med mitt "true blue" då man kanske skulle kunna kalla Sonny och Rico lika mycket för detektiver, men jag tycker ändå att de lutar mer och snuthållet. Dessutom vägrar jag lämna en sådan här pass trendsättande, kultförklarad och viktig serie utanför en lista om just snutserier. Denna har en given plats. Michael Mann skapade verkligen en serie med stil, substans och karaktärer som håller än idag.
Visst skulle man kunna kalla den för lite lökig i dags dato men för min del viftar jag lätt bort sådant. Jag växte dessutom upp på det ljuva 80-talet så nostalgin är ju given för min egen del. Det är nog svårt att hitta en serie som doftar mer 80-tal; musiken, färgerna, neonen! kläderna you name it! Många stora tillika kommande stjärnor gästspelade då det begav sig; Liam Neeson, Wesley Snipes, Viggo Mortensen, Julia Roberts, Bruce Willis, Steve Buscemi, Iggy Pop, Brian Dennehy och Benicio Del Toro, bara för att nämna några och då menar jag verkligen några.
9. "Detroit 1-8-7" (ABC; 2010-2011)
Detta var en serie som dessvärre blev totalt sviken av tittarna, ABC:s tittare föredrar tydligen sagor och annat krimskrams före genuina polisdramor. Michael Imperioli ("The Sopranos") hade huvudrollen som polisen Louis Fitch, en liten udda snut med ett rätt så oroligt förflutet och Imperioli gjorde rollen med glans. Serien speglade det tungt kriminella Detriot väldigt bra, men det stannade inte där, utan man fick även lära sig en hel del om polisernas privatliv vilket alltid är uppskattat. Detta var en serie jag absolut hade viljat sett mer av, men ABC lade dessvärre ned den efter endast en säsong.
8. "Crime Story" ("Brottes Väg") (NBC; 1986-1988)
Ackompanjerat till Del Shannons fantastiska låt "Runaway" kunde man på 80-talet avnjuta vinjetten till en av de mest underskattade snutserierna någonsin. I alla fall om man pratar om denna nu för den nämns alldeles för sällan. Martin Scorsese inspirerades en hel del av "Crime Story" då han skapade filmen "Casino" och tidningen Times kallade den för en av de bästa dramaserierna någonsin, dess pilotavsnitt sågs av hela 30 miljoner, nästan en fantasisiffra nuförtiden. Lik förbaskat hör man knappt något om den.
Även här fanns Michael Mann ("Miami Vice") med som seriens huvudproducent. I huvudrollen fanns Dennis Farina (vila i frid) och med sig hade han skådisar som Ted Levine och Stephen Lang. Precis som i "Miami Vice" fanns många stora gästskådisar; Julia Roberts, Kevin Spacey, Stanley Tucci, Gary Sinise och Ving Rhames. "Crime Story" utspelade sig i Chicago på 60-talet och fokuserade på rivaliteten mellan maffiabossen Ray Luca (Anthony Denison) och kommissarien Mike Torello (Dennis Farina). Jag hade en artikel för ett par veckor sedan om fem serier jag skulle vilja se en remake på, denna hade varit given. Men ironiskt nog glömde jag den.
7. "Cracker" (BBC One; 1993-1995)
Nu är jag återigen inne och nosar på ett gränsfall då huvudkaraktären faktiskt är en brottspsykolog och inte en tvättäkta snut. Serien utspelar sig dock till större delen kring just polisväsendet i Manchester och de flesta av de övriga karaktärerna är just snutar. Så det så. Vad som först och främst var så intressant med den här serien var att den bröt lite ny mark då den debuterade där i början av 90-talet.
Allt var skitigt, grått och deprimerat, dessutom var huvudkaraktären Eddie "Fitz" Fitzgerald (Robbie Coltrane) en slags antihjälte. En otrogen, kedjerökande, spelberoende, sarkastisk, elak, överviktig och alkoholiserad självgod skitstövel. Inte långt ifrån Leif GW Perssons karaktär Evert Bäckström med andra ord. Serien fick ytterligare två längre avsnitt 1996 och 2006. 1997 försökte jänkarna göra en egen version med Robert Pastorelli i huvudrollen (en ung och då okänd Josh Hartnett spelade sonen), men serien lades ned efter en säsong. Den amerikanska versionen var helt enkelt alldeles för städad.
6. "Hill Street Blues" ("Spanarna på Hill Street") (NBC; 1981-1987)
Ja den här serien har väl de allra flesta sett eller hört talas om någon gång och om inte lär man i alla fall känna igen titelmelodin. Steven Bochos snutdrama "Hill Street Blues" lär väl klassas som en av de mest kända polisserierna genom tiderna och f-n vet hur många som låtit sig inspirerats av den? Då TV Guide 1993 firade 40 år korade de serien till den allra bästa snutserien genom tiderna och i år kan man hitta den på första (!) plats över de bästa dramaserierna någonsin. Inte så illa pinkat av ett gäng gamla snutar från början av 80-talet.
Så bra tycker jag personligen inte att den är, men visst, det är en bra serie, men jag kan tänka mig att mycket nostalgi spelar in också. Detta är först och främst en karaktärsdriven serie för min del, det är karaktärerna jag i första hand älskar och har starka band till. Något mer ingående om serien tycker jag inte att behöver sägas mer än att "Take it easy out there!"
5. "Homicide-Life on the Street" ("Uppdrag Mord") (NBC; 1993-1997)
Här har vi helt klart en av de absolut bästa och mest välskrivna snutserierna. Man säger ofta att serier som "OZ", "X-Files" och "The Sopranos" startade 00-talets våg av mer påkostade, genomtänkta, karaktärsdrivna och mer respekterade serier, jag tycker faktiskt att man även kan kosta på sig att nämna just "Homicide-Life on the Street" också för så bra var den. Serien utspelade sig i det tungt kriminella Boston där vi fick följa en enhet av poliser som gjorde sitt bästa för att få bukt med brottsligheten.
Vi fick även stora inblickar i karaktärernas privatliv vilket gjorde att man inom rätt kort tid lärde sig känna dem och känna med dem, ett mycket bra recept som alla serieskapare borde ta efter. Grymt bara skådespelare fanns det här också som definitivt gjorde sina livs roller; Andre Braugher, Yaphet Kotto, Daniel Baldwin, Richard Belzer, Melissa Leo och Ned Beatty är alla värda att nämnas.
4. "NYPD Blue" ("På Spaning i New York") (ABC; 1993-2005)
Ännu en koloss bland snutserier och även här hette skaparen Steven Bocho ("Hill Street Blues") och med sig hade han David Milch ("Deadwood"). Bocho tog även med sig skådespelaren Dennis Franz från spanarna och gav honom än ännu tyngre roll. Helt klart en av de mest färgstarka karaktärerna i TV-historien; Andy Sipowicz. En riktig långkörare var det också, hela tolv säsonger. Ja och hur många Emmys, Globes, priser överhuvudtaget serien kammade hem har jag ingen aning om, många!
"NYPD Blue" körde mycket med handhållen kamera och var också en av de första serierna som använde sig av denna dokumentära stil. Många hade problem med detta men för mig kändes det bara naturligt, jag kan än idag inte föreställa mig något annat format. Idag sitter folk och fiser till CBS:s tillrättalagda "Blue Bloods" så det är klart att jag saknar en serie som "NYPD Blue", det behövs verkligen en sådan här serie.
3. "Luther" (BBC One; 2010-2013)
Här har vi en mer sparsmakad serie än nyss nämnda "NYPD Blue", men den är inte på något sätt sämre för det, tvärtom. "Luther" består endast av tre säsonger på sammanlagt 14 avsnitt och det allra sista avsnittet sändes faktiskt så sent som den förra veckan på BBC One. I huvudrollen som titelkaraktären såg vi en helt fantastisk Idris Elba (han vann en Golden Globe ifjol för rollen), en skådespelare jag verkligen hoppas på att få slå igenom på allvar snart och det kanske han också gör i och med den kommande filmen om Nelson Mandela.
Själv tycker jag dock att serien "Luther" borde ha varit tillräckligt för där var verkligen Elba i sitt esse! Serien var för övrigt mycket väl skriven och blev bara bättre och bättre ju längre in i den man kom. Den var även i vissa avsnitt förvånansvärt våldsam så man gör nog rätt i att inte förvänta sig ett helt vanligt snutdrama innan man bänkar sig framför dumburken för att se den. Skaparen Neil Cross säger sig ha varit inspirerad av serier som "Columbo" och "Sherlock Holmes" då han skapade "Luther". Det har talats om en eventuell spin-off på serien.
2. "Southland" (TNT; 2009-2013)
Kan väl inleda med att säga att det faktiskt var NBC som började att sända serien 2009 för att sedan, efter att tittarna svek, lägga ned den efter endast en säsong. Som tur var såg kabelkanalen TNT dess enorma potential och plockade upp den, tack vare dem blev det hela fem säsonger innan den slutligen, efter en helt fantastisk femte tillika sista säsong, fick gå i graven nu i våras. Skaparen heter Ann Biderman och hon var faktiskt även inblandad i "NYPD Blue" och det märktes. "Soutland" hade nämligen en hel del gemensamt med "NYPD Blue"; den var mycket karaktärsdriven, de körde med skakig kamera för att få fram den där "Cops"-liknande dokumentära känslan och både tonen och känslan var densamma.
En smått underskattad serie skulle jag vilja påstå. Skådespelarna gick det heller inte att klaga på; Michael Cudlitz, Benjamin McKenzie, Tom Everett Scott, C. Thomas Howell etc. kändes som klippta och skurna för sina roller och levererade riktigt tunga prestationer. Detta är en serie jag varmt rekommenderar, allt sitter som det ska, från vinjetten till manus via karaktärer och skådisar, en tvättäkta snutserie om något!
1. "The Shield" (FX; 2002-2008)
Denna gång var det inte speciellt svårt för mig att sålla fram list-ettan, Shawn Ryans "The Shield" slår samtliga och detta rejält. Den slår dessutom även många många andra dramaserier och placerar sig väldigt högt på min favorittopplista vad det gäller TV-serier överhuvudtaget. "The Shield" levererade inte endast hårdkokta snutar, den serverade även korrumperade sådana och de sattes dessutom i fokus som seriens huvudkaraktärer, mumma! Det var skitigt, brutalt, jordnära och alldeles underbart, jag skulle även vilja säga revolutionerande för det fanns definitivt inget som liknade denna då den kom 2002 och ingen annan snutserie har sedan dess varit ens i närheten av dess briljans.
Inget slår Vic Mackey (Michael Chiklis) och hans insatsstyrka där även karaktären Shane Vendrell, gudomligt spelad av Walton Goggins, ingick. Vissa säsonger gästades även av grymt vassa skådisar som Glenn Close och Forest Whitaker, deras karaktärer stannade dessutom kvar säsongerna ut, så det är stora gästroller vi snackar om. Serien baserades för övrigt på verkliga händelser som inträffade i polisdistriktet Rampart strax utanför Los Angeles på 90-talet. "The Shield" gick till och med under arbetsnamnet "Rampart" innan den bytte titel då det var dags för sändning. 7 säsonger bestående av sammanlagt 88 avsnitt blev det, se denna ifall ni inte gjort det. En självklar list-etta! Oscarbelönade "Training Day" är kattskit i jämförelse.
Ja det var min lista det, ni andra har säkert en jäkla massa förslag på andra snutserier som ni tycker att jag borde ha haft med så kom igen bara, låt höra?
Tills vidare tackar jag för mig och hoppas att ni uppskattade läsningen, vi hörs snart igen.