Film

Skribent

Martin Persson

16 augusti 2024 | 04:00

"Deadpool"-filmerna bland veckans 16 nya titlar på SVT Play

Kan det här vara första gången som Marvel släpps in hos SVT?
Det händer ofta att Marvel och superhjältar räknas som ”lågkultur” och därför något som aldrig skulle plockas upp av Sveriges Television.
 
Men kanske har vindarna börjat vända – med alla biosuccéer och dess populärkulturella genomslagskraft de senaste 20 åren kanske man har börjat förstå att det finns en plats även för rappkäftade seriehjältar i trikåer?
 
Förmodligen inte helt orelaterat till den stora biosuccén med aktuella ”Deadpool & Wolverine” har SVT därför bestämt sig för att haka på trenden och släpper idag en mängd bra filmer. Däribland de första två ”Deadpool”-filmerna.
 
”Deadpool” är, som titeln och dess popularitet bör antyda, en helkul actionkomedi och en höjdpunkt under filmåret 2016. Den av Ryan Reynolds spelade legosoldaten med en stor mun är som en slags blandning av Snurre Sprätt och Spider-Man, med en gnutta Tarantino inbakad. Det är helt enkelt en grymt underhållande och galen film med snygga actionscener som alltid är lika kul att se om.
 
Kan detta överträffas? Det beror på vad man tycker, men i ”Deadpool 2” tar actionveteranen David Leitch över från Tim Miller och ger oss en än mer storslagen, mörkare och snyggare film som dessutom bjöd oss på stjärnskottet Josh Brolin i rollen som antihjälten Cable. Våren 2018 var överlag en höjdpunkt i Brolins karriär, med roller i både ”Avengers: Infinity War”, ”Sicario 2 – Soldado” och denna. Åsikter kan gå isär, men jag skulle säga att ”Deadpool 2” faktiskt överträffar den första filmen.
 
Utöver denna ovanliga uppsättning filmer får vi även i vanlig ordning en ypperlig blandning klassiker, som den första tolkningen av Hannibal Lecter i Michael Manns regi. ”Manhunter” är kanske inte lika känd som ”Där lammen tystnar”, men absolut lika bra.
 
Bette Davis gör även entré i den fantastiska klassikern ”En kvinnas slav” från 1934, regisserad av mästerregissören John Cromwell. Du får dessutom möjlighet att i förstahand uppleva en av de mörkaste kapitlen i svensk medicinhistoria och behandling av funktionshindrade med ”Sockerexperimentet”,  en fin Bergman-hyllning i ”Bergman Island”, MeToo-fokus i ”Misbehaviour” och som grädde på moset en av fjolårets bästa franska filmer i ”En vacker dag”.
 

Se listan nedan för 16 nya filmer som släppts på SVT Play idag:

 
● Adam
● Ansiktet
● Bergman Island
● Citronträd och motorolja
● Confess, Fletch
● Deadpool
● Deadpool 2
● En kvinnas slav
● En vacker dag...
● I dur och skur
● Manhunter
● Min vän Oscar
● Mina barns far
● Misbehaviour
● Mogul Mowgli
● Sockerexperimentet
| 16 augusti 2024 04:00 |