Film

Skribent

Andreas Samuelson

18 september 2024 | 18:00

Från spökhångel till höga sparkar: 5 Demi Moore-roller som förtjänar vår respekt

Demi Moore hyllas för sin insats i ”The Substance”. Vi hyllar stjärnan genom att se tillbaka på fem av hennes starkaste rollprestationer på film.
Demi Moore är en av få kvinnliga filmstjärnor som slog igenom på 1980-talet, etablerade sig som ett starkt namn i Hollywood och fortsätter att vara aktuell. Bara i år har vi sett henne i TV-serien ”Feud: Capote vs. The Swans” samt med huvudrollen i skräckfilmen ”The Substance”.
 
I den senare spelar hon en bitter skådespelare som desperat att återfå sin stjärnstatus tar en föryngrande men destruktiv drog. Moore har hyllats för rollen och filmen vann pris för Coralie Fargeats manus på filmfestivalen i Cannes.
 
Men filmen är bara en påminnelse om att Moore alltid varit ett pålitligt namn framför kameran, från genombrottet i Brat Pack-filmer som ”St. Elmo’s Fire” och ”Härom natten” till gästrollen i TV-serien "Empire". Här är fem av hennes bästa roller som förtjänar vår respekt.
 
 

1. Bobby (2006)

 
Det var en riktig stjärnkavalkad som samlades när Moore återförenades med sitt ex och gamla Brat Pack-kollega Emilio Estevez i dennes påhittade skildring av dödsskjutningen av senator Robert Kennedy på ett hotell i Los Angeles 1968.

Trots motspelare som Laurence Fishburne, Anthony Hopkins och Sharon Stone lyckas Moore glänsa lite extra som alkoholiserad sångerska med stagnerande karriär och komplicerad relation till sin manager tillika make (Estevez). I en annan roll medverkar Moores dåvarande man Ashton Kutcher.
 
 

2. Ghost (1990)

 
Den klassiska succén var 1990 års största film och när den kom ut den tredje mest inkomstbringande filmen någonsin. Men den var även den som på allvar satte Moore på kartan som ett pålitligt huvudrollsnamn. Filmen må kanske främst tillhöra Patrick Swayze i huvudrollen som förälskat spöke och i viss mån scentjuven Whoopi Goldberg i sin Oscarsbelönade insats. Men ingen romantik utan en hjältinna och Moore bidrar med både hjärta och smärta i en sympatisk prestation som nominerades till en Golden Globe.

"Ghost" toppade listorna tillsammans med ”Die Hard 2” vilket gjorde Moore och dåvarande maken Bruce Willis till regerande filmpar i Hollywood.
 
 

3. G.I. Jane (1997)

 
Ridley Scotts ökända flopp gav Moore oförtjänt det fruktade Razzie-priset för Sämsta skådespelerska. Men Moore har själv omnämnt filmen som sin stoltaste professionella prestation i självbiografin ”Inside Out” och visst gav hon 110% för rollen som första kvinnan att genomgå amerikanska marinens tuffaste utbildning.

Att raka skallen var bara början - hon genomgick ett stentufft, två veckors träningsprogram med runt 40 män där hon fick smakprov på både den riktiga brutalitet och skammen som ingår i upplevelsen. Hon tränade också intensivt från klockan fyra på morgonen varje dag och den fysiska förvandlingen i filmen är minst sagt imponerande.
 
 

4. På heder och samvete (1992)

 
”G.I. Jane” var inte Moores första medverkan i ett grabbigt gäng - några år tidigare var hon enda kvinnliga skådespelaren i Rob Reiners framgångsrika, stjärnspäckade militärdrama.

Enligt skådespelaren själv fick manusförfattaren Aaron Sorkin kämpa mot studiochefers önskan om att Moores karaktär skulle ha en romans med Tom Cruise i filmen. Att relationen till slut behölls platonisk ger Moore en extra chans att få glänsa i rollen som hårdhudad örlogskapten, speciellt i sällskap av namn som Jack Nicholson, Kevin Bacon och Kiefer Sutherland.
 
 

5. Skamgrepp (1994)

 
Moores första skurkroll, i den här tidstypiska erotiska thrillern, var ett bevis att hon prickfritt kan ta sig an en slug femme fatale. Hon utgör ett spännande hot mot advokatkollegan Michael Douglas i en av sina sista stora kassasuccéer från storhetsperioden på 1990-talet. Moore cyklade över 40 kilometer varje dag för att komma i form för filmen. Men det är att se den vanligtvis söta, romantiska hjältinnan förvandlas till ett manipulerande monster som är den största sensationen.
 
Se Moore prata mer om sina roller i en intervju med Variety nedan:
 
| 18 september 2024 18:00 |