Film

Skribent

Emil Skelterwijk

5 september 2024 | 16:15

“Den fantastiska räven” fyller 15 år! Minns du den fantastiska rollistan?

Wes Anderson samlade stjärnor som George Clooney och Meryl Streep till sin första animerade film.
"Den fantastiska räven" ("Fantastic Mr. Fox") fyller 15 år i år! Filmen är en stop-motion-animerad film baserad på Roald Dahls barnbok med samma namn och är regisserad av Wes Anderson.
 
Förutom att Wes Anderson är känd för sin unika stil och noggranna bildspråk, lyckas han alltid få ihop en stjärnspäckad ensemble i sina filmer. Moviezine, i samarbete med Mera Animerat Podcast, tänkte därför djupdyka i “Den fantastiska rävens” fantastiska cast.
 

George Clooney - Mr. Fox

 
 
I huvudrollen som Mr. Fox hör vi George Clooney. Denna fantastiska skådespelare med sin tillika fantastiska och karaktäristiska röst är perfekt för den sluge och självsäkra räven. Clooneys tolkning av Mr. Fox är både varm och full av energi, vilket gör honom till den perfekta ledaren för sitt lilla djursamhälle. George Clooneys första huvudroll i en animerad film för övrigt! 

 

Meryl Streep - Mrs. Fox

 
 
Meryl Streep lånar sin röst till Mrs. Felicity Fox. Streep, tillför en känsla av styrka, värme och intelligens till Mrs. Fox. Hennes roll är en bra balans till Clooneys Mr. Fox, vilket gör deras relation trovärdig och djup. Enligt Meryl Streep när hon var i London och filmade Mamma Mia! sommaren 2007 bodde hon i ett hus i centrala London och en natt såg hon en räv genom sitt badrumsfönster. Både Streep och räven stod stilla och stirrade på varandra i tolv minuter. Förtrollad av denna upplevelse använde hon den som inspiration för sitt framträdande i “Den fantastiska räven". Mrs Felicity Fox hette även Roald Dahls änka.
 

Bill Murray - Badger

 
 
Bill Murray, som ofta samarbetar med Wes Anderson, ger liv åt advokaten Badger. Murray, med sin torra humor och distinkta röst, gör Badger till en härlig och tillförlitlig rollfigur. I Mera Animerat Podcasts segment “Citera Mera” återskapar vi scenen när Mr. Fox och Badger argumenterar om Mr. Fox ska köpa sitt trädhus - rekommenderas starkt!
 

Jason Schwartzman - Ash

 
 
Jason Schwartzman (även han syns flitigt i Wes Andersons andra filmer) spelar sonen Ash som har en stark önskan att leva upp till sin fars förväntningar. Ashs kamp för att hitta sin egen identitet är både roligt och ett av filmens mest starka teman. Öronryckningarna från Ash baserades på en gest de flesta rävar gör för att visa aggression och/eller missnöje.
 

Michael Gambon - Franklin Bean

 
 
Den numera avlidne Sir Michael Gambon spelar en av de mest minnesvärda rollerna i “Den fantastiska räven” som rösten till Franklin Bean, en av de tre ondskefulla bönderna som försöker fånga Mr. Fox och hans vänner. Gambon, med sin mörka och respektingivande röst, ger karaktären Bean en hotfull närvaro som verkligen sätter tonen för filmens antagonist. Franklin Bean ska tydligen vara skapad att smått likna Roald Dahl.
 

Övriga röster

 
Andra framstående röster i filmen inkluderar Willem Dafoe som den hotfulla råttan och Owen Wilson som idrottsläraren Coach Skip. Vi hör även Brian Cox som nyhetsankare och regissören själv gör rösten till en vessla. Även Adrien Brody är med på ett litet hörn som den lilla sorken.
 
Den fantastiska casten i "Den fantastiska räven" är en stor del av filmens charm. Genom skickligt röstskådespeleri lyckas de göra karaktärerna minnesvärda och gör även filmen till en älskad stop-motionpärla!
 
Mer intressant fakta om filmen och casten kan du höra i veckans avsnitt av Mera Animerat Podcast där vi firar denna 15-åriga film! Klicka här för att komma till podden...
 
| 5 september 2024 16:15 |