Film

Skribent

Andreas Samuelson

11 augusti 2024 | 16:30

Australienska dragqueens tog världen med storm 1994 - kultkomedin fyller 30 år

En blygsam liten film om tre drag queens på turné i Australien blev en jättesuccé världen över. Denna helg fyller "Priscilla öknens drottning" 30 år.
Filmskaparen Stephan Elliott och hans producenter hade bara gjort filmen ”Storsvindlarna” (1993) när de försökte skrapa ihop pengar till komedin ”Priscilla - öknens drottning” utan större framgång. De gick till och med ner i lön för att göra den - på sin tid - vågade komedin.
 
Handlingen följer två drag queens (Hugo Weaving, Guy Pearce) och en transkvinna (Terence Stamp) när de åker på turné genom Australiens ödemarker. Det uppstår rejäla kulturkrockar när deras vulgära ABBA-shower möter urbefolkning och machomän.
 
Efter premiären på Cannes filmfestival släppes filmen på amerikanska biografer den 10 augusti 1994. Filmen älskades inte bara av kritikerna utan blev en kommersiell framgång runtom i världen när den drog in över 29 miljoner dollar (på en budget runt två miljoner). Kultfilmen var banbrytande med sin tidiga skildring av hbtq-tema på film och blev historisk som första queer-film att vinna Oscar för Bästa kostym.
 
Det är en kul, charmig och kärleksfull film som inte minst ger veteranen Stamp chansen att glänsa på film men även Weaving och Pearce, som båda fick sitt genombrott med filmen. Alla tre återvänder snart tillsammans med Elliott för en uppföljare. Filmen gav även upphov till en populär musikal.
 
Se trailern nedan:
 
 
Du kan hyra/köpa ”Priscilla - öknens drottning” på iTunes.
| 11 augusti 2024 16:30 |