Gert blir förälskad i den svenska sångerskan redan vid åtta års ålder när han ser henne sjunga Waterloo på Melodifestivalen 1974 från TV-soffan hemma i Holland. Han sätter upp posters på väggarna. Han lyssnar på alla hennes låtar, om och om igen. Han börjar planera hur han ska ta sig till Sverige.
Regissören Maria Thulins dokumentärfilm “Take a Chance” låter psykologer och experter förklara Gerts beteende och hur hans idoldyrkan övergår till brott. “Stalkning är ett mönster av ett oönskat, fixerat, och besatt beteende” berättar de, samt att “den här kärlekshistorien som han har kommit på är inte kärlek. Den är ett brott.” Åratal av intensiv förföljelse och uppvaktning leder till både fängelse och utvisning.
Gert van der Graaf är mannen som stalkade Agnetha Fältskog.
Stalkning som brott är relativt nytt inom rättsväsendet - så sent som 2011 kriminaliserades beteendet som olaga förföljelse med syfte att höja straffnivån för upprepade kränkningar mot en och samma person. Men när Gert dömdes år 2000 för ofredande ledde det endast till utvisning ur landet i två år, sedan två år till efter nya kontaktförsök 2003 bara för att gripas av polis utanför hennes hem igen 2006.
Gert träffar en psykolog och delar av dokumentären är filmade under dessa besök. Han berättar hur han inte kan släppa taget, för “det snurrar hela tiden i huvudet. Det kommer tillbaka, om och om igen” samt att “det kan vara nåt som jag inte kommer kunna släppa så länge jag lever.“ Behandlingsmetoderna för att “bota” stalkers ligger i sin vagga, och det finns inte mycket statistik att tillgå än för att se i hur stor utsträckning de lyckas. Det finns nämligen olika typer av stalkers som lider av olika underliggande mentala problem.
Gert faller under kategorin “Intimitetssökare” - dvs en person som söker romantik. Sådana stalkers riktar ofta in sig på kändisar som de tror att de har en speciell koppling till. Gert är övertygad om att “vi älskade varann” men erkänner också vid något tillfälle att “jag ljuger”. Denna typ av stalkning kan bottna i ensamhet eller psykisk sjukdom såsom erotomani.
På 90-talet går Agnetha igenom en rad svåra kriser. Hon skiljer sig 1993, hennes mamma begår självmord 1994, och pappan går bort något år senare. 1997 dör ABBA:s manager och gode vän Stickan Andersson. Mitt i allt det tunga blir hon intensivt uppvaktad av Gert, som flyttat in en stuga bara några hundra meter från hennes hus. Han skriver brev, köper presenter, täcker till och med en grop i vägen med grus så att hennes fötter inte ska bli blöta. Hur kan man stå emot någon vars enda mål i livet är att göra en lycklig när livet är så tungt?
Fredrik Strage i dokumentären "Take a Chance". Foto: Amazon
Men att släppa in den psykiskt ohälsosamme Gert i sitt liv blir att komma ur askan i elden. Nöjesjournalisten Fredrik Strage spenderade tid med Gert för sin bok “Fans” och tvivlar på dennes version av deras förälskelse. Han poängterar att när man ser den ökända bilden av de båda i Gerts soffa “tänker man inte att de är jättekära. Hon ser inte bekväm ut.” Och när så Agnetha bryter sig loss intensifieras Gerts förföljelser. Han kontaktar hennes barn, hennes grannar, skriver hundratals brev, och som Strage sammanfattar det; “gör hennes liv till ett helvete”.
Gert ger inte upp men här finns en glimma av hopp. Han är inte religiös men “ibland försöker jag hitta kraft från Gud. Det är möjligt att där finns någonting [...så] att jag kan få hjälp med mitt problem”, säger han i filmen.
“I Sverige medger över 600.000 personer att de stalkats” säger åklagaren och stalkningexperten Rhonda Saunders. “Offren kommer aldrig över att de blivit stalkade. De har förlorat känslan av att vara trygga i världen”.