Film

Skribent

Edouard Zeitoun

9 september 2024 | 05:00

Digitalpremiär: Alicia Vikander skiner (och Jude Law stinker) i nytt kostymdrama

Trots tunga namn i rollistan fick "Firebrand" aldrig biopremiär i Sverige.
Visste du att du har missat en av Alicia Vikanders bästa rollprestationer? "Firebrand" fick aldrig svensk biopremiär men släpps nu digitalt, mer än ett år efter premiären i Cannes 2023.
 
"Firebrand" är historien om den protestantiska Katherine Parr (Alicia Vikander), kung Henry VII:s (Jude Law) sjätte fru. Medan hennes man är ute och slåss på annat håll blir hon utnämnd till regent/enväldig hovnarr/first lady hovnarr.
 
När han sedan återvänder paranoid och sliten bestämmer han sig för att avrätta en av Katherine Parrs vänner, allt på grund av hans protestantiska tro. Katherine är nu fast i en kamp för överlevnad i en mörk tunnel utan ljus. Kommer hon att se ljuset eller kommer hon behöva betala avlatsbrevet?
 
Man kan säga mycket om Henry VII men han gillade sannerligen den heliga traditionen som är giftermålet. Värt att nämna kan vara att han också gillade att halshugga sina fruar.
 
En "rolig" detalj är att Jude Law gick all in i rollen, och ville stinka så som Henry VIII. Det sägs att man kunde känna lukten av hans ruttnande ben tre rum bort.
 
- Det var ganska vidrigt. Han kom alltså med dofter, han hade haft en parfymör som utvecklat helt vidriga dofter som han kom in med på inspelningsplatsen. Det här är smärta. Jag visste inte att man kunde uppleva något liknande, berättade Alicia Vikander under sitt besök på Göteborgs filmfestival.
 
Filmen i sig är ingen stinker. Den blev helt okej mottagen, med en 58% fräsch tomat, men det är ingen anledning att vända ryggen till detta feministiska kostymdrama:
 
"Alicia Vikander och Jude Law som kung och drottning är fullständigt lysande. Law är ett rejält ärkeäckel, med yvigt skägg och galen blick. Vikander som drottning Catherine, är mer lågmäld intill den burdust explosiva gestaltningen hennes motspelare bjuder oss på. Och det är den kombinationen och kemin dem emellan som är den fängslande kärnan i detta" skriver Jonna Vanhatalo i MovieZines recension.
 
Så var inte ett får och se "Firebrand" när den idag släpps på digitala tjänster som SF Anytime.
| 9 september 2024 05:00 |