Serie

Skribent

Viktor Eriksson

28 september 2024 | 12:00

Domare ger verklighetens Martha grönt ljus att stämma Netflix för “Baby Reindeer”

Domaren anser att “Baby Reindeer” inte kan klassas som en sann historia.
En domare i USA har avgjort att verklighetens “Martha”, Fiona Harvey, har rätt att driva sin förtalsstämning mot Netflix gällande hur hon skildras i “Baby Reindeer”. Enligt domaren kan “Baby Reindeer” inte leva upp till sin beskrivning som en “sann historia”, rapporterar Variety. Netflix har sedan tidigare ansökt om att domaren skulle neka stämningsansökan.
 
Fiona Harvey hävdar att serien, skapad av Richard Gadd, falskt antyder att hon utsatte Gadd för ett sexuellt övergrepp och skadas hans ögon, samt att hon dömts till fängelse för att ha stalkat honom.
 
Richard Gadd har själv sagt att Fiona Harvey stalkat honom i flera år när han jobbade på en pubb i London. Hon uppges vid flera tillfällen ha nypt honom i rumpan och ska ha skickat tusentals obehagliga mejl och röstmeddelanden till honom. Richard Gadd ska gjort en polisanmälan varpå Fiona Harvey fick en trakasserivarning. Hon blev aldrig åtalad eller fänglsad. 
 
"Det finns en stor skillnad mellan att förfölja och att bli dömd för förföljelse i en domstol," skriver domaren och fortsätter.
 
“Det finns också stora skillnader mellan olämplig beröring och sexuellt övergrepp, liksom mellan att knuffa och att sticka ut någons ögon. Även om kärandens påstådda handlingar är fördömliga är försvararnas skildringar av en värre grad och kan ge en annan effekt i en åskådares sinne."
| 28 september 2024 12:00 |