Film

Skribent

Alexander Svensson

21 maj 2024 | 15:00

Donald Trump hotar att stämma svenske regissören bakom "The Apprentice"

En film om Donald Trump som ung hyllas i Cannes, men det blir inga stående ovationer från den verklige Donald Trump.
The Apprentice” av svensk-dansk-iranske Ali Abbasi ("Gräns") är en av årets mest hajpade filmer i Cannes. Den handlar om en ung Donald Trump under hans tid som blivande fastighetsmagnat i New York och hur han får advokaten Roy Cohn som mentor. Sebastian Stan ("Captain America"-filmerna) spelar Donald Trump, och Jeremy Strong ("Succession") gör rollen som Cohn. 
 
“The Apprentice” hade premiär under gårdagen i Cannes och har sedan dess fått fina recensioner från kritiker. En som inte är riktigt lika nöjd är dock den verklige Donald Trump, som via sin presidentkampanjs talesperson Steven Cheung nu meddelar att han avser stämma Abbasi och teamet bakom filmen:
 
Ali Abbasi har representerat Sverige i Oscarssammanhang - nu tar han sig an Donald Trump.
 
- Vi kommer att lämna in en stämningsansökan mot de uppenbart falska påståendena från de här låtsas-filmskaparna.
 
En av de saker som Trump sannolikt vänder sig emot är att filmen innehåller en scen där han våldtar sin hustru Ivana Trump (Maria Bakalova). Ivana, som avled 2022 hävdade under åren kring sin skilsmässa från Trump att han hade våldtagit henne, men drog tillbaka uttalandet under senare år. “The Apprentice” visar även andra osmickrande sidor av Trump, och visar bland annat när han genomgår fettsugning och tar droger.
 
Ali Abbasi verkar dock rätt obekymrad kring att bli stämningshotad av USAs ex-president. På en presskonferens konstaterar han att Trump inte är känd för sin framgång i rätten:
 
Jeremy Strong som Roy Cohn och Sebastian Stan som Donald Trump i "The Apprentice".
 
- Alla pratar om att han stämmer en massa människor, men de pratar inte om hans många framgångar med stämningarna.
 
Han bjuder också in Trump till att se “The Apprentice”:
 
- Jag tror inte nödvändigtvis att det är en film han skulle ogilla. Jag tror inte att han nödvändigtvis skulle gilla den heller, men jag tror att han skulle bli överraskad. Jag skulle kunna tänka mig att träffa honom och prata med honom efteråt.
 
“The Apprentice” har ännu inget premiärdatum, eller distributör. Förhoppningen är att filmen ska plockas upp av en utgivare under Cannes.
| 21 maj 2024 15:00 |