Film

Skribent

Paul Dakwar

15 september 2024 | 10:00

Gangsters och kampsport när Donald Trump väljer sina 5 favoritfilmer

Alla älskar film. Till och med politiker. Här är en lista på presidentkandidaten Donald Trumps favoritfilmer.
Presidentkandidaten Donald Trump är inte kameraskygg och har haft sin andel cameos i kända filmer och tv-serier. Men vilka filmer är den föredetta presidentens favoritfilmer? Eller…vilka påstår han att han tycker om? 
 
Moviezine listar de fem filmerna som Donald Trump påstår är hans favoritfilmer.
 

1. Bloodsport

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Japp. Ni kanske känner igen den här memebilden från 10-talet. Det är en scen från "Bloodsport" och det är Donald Trumps favoritfilm. 
 
“Bloodsport” (1988) handlar om Frank Dux (Jean-Claude Van Damme), en amerikansk soldat som deltar i Kumite, en hemlig och brutal kampsportturnering i Hongkong. Han slåss för att hedra sin mentor och möter en farlig rival, Chong Li. Filmen var den som satte Van Damme på kartan. 
 
Att Trump också är en kampsportsfan är föga förvånande, och kärleken han har för “Bloodsport” är därför stor. Trump tycker att den blodiga kampsportsfilmen är “otrolig” och “fantastisk”.
 

2. Maffiabröder

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Donald Trump har en svag punkt för Martin Scorseses klassiker “Maffiabröder” (1990). Filmen följer Henry Hill (Ray Liotta), en smågangster som klättrar i hierarkin inom den amerikansk-italienska maffian i New York. Den skildrar hans liv av brott, svek och våld, samtidigt som han försöker balansera sin kriminella karriär med sitt privatliv. 

Brott och pengar är inte främmande ord i presidentkandidatens vokabulär. Kanske är det därför som filmen tilltalar prinsen av New York!
 

3. Borta med vinden

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Våldsamma snubbar är inte det enda som Trump gillar att titta på. Han har också en mjuk sida.
 
“Borta med vinden” (1939) handlar om Scarlett O'Hara (Vivien Leigh) och hennes liv under det amerikanska inbördeskriget och dess efterdyningar. Filmen visar hennes kamp för kärlek, överlevnad och rikedom i en värld av förändring och förlust.
 
— Det är en klassiker. Den har stått sig genom tiderna. För mig är det en kärlekshistoria i kombination med en tid i vårt lands historia som var avgörande för vår utveckling. Omfattningen av historieberättandet är enorm, berättade Donald Trump i en intervju med Movieline. 
 

4. Citizen Kane

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
“Citizen Kane” (1941) handlar om mediemogulen Charles Foster Kane (Orson Welles) och hans livs uppgång och fall. Filmen utforskar hans strävan efter makt och lycka, med fokus på hans sista ord, "Rosebud", som avslöjar ett djupare mysterium om hans liv.
 
Donald Trump verkar tycka om filmen för dess existentiella tema. 
 
— Jag tror att man lär sig i”Citizen Kane” att rikedom kanske inte är allt, för han hade rikedomen, men han hade inte lyckan, berättade Trump för dokumentärfilmaren Errol Morris.
 

5. Den gode, den onde och den fule 

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Spaghettiwestern “Den gode, den onde och den fule” (1966) följer tre revolvermän under amerikanska inbördeskriget som jagar en gömd skatt. Den gode (Clint Eastwood), den onde (Lee Van Cleef) och den fule (Eli Wallach) måste samarbeta, trots sin rivalitet, för att nå guldet först.
 
Donald Trump tycker att västernklassikern är särskilt bra på grund av dess karaktärer. 
 
— Karaktärerna är välutvecklade och påminner mig ibland om några av de typer jag har haft att göra med genom åren i affärer, berättade Trump för Movieline.
 
Vad tycker du om presidetkandidatens filmlista? Kommentera!
| 15 september 2024 10:00 |