Film

Skribent

Andreas Samuelson

15 september 2024 | 18:00

En av 1994 års bästa filmer skildrade bisarr TV-skandal - fyller 30 år idag

Robert Redfords verklighetsbaserade drama var en av 1994 års mest hyllade filmer. Idag fyller den 30 år.
1994 var ett tungt filmår med titlar som ”Forrest Gump”, ”Pulp Fiction” och ”Nyckeln till frihet”. I skuggan av dessa blev Robert Redfords drama ”Quiz Show” en hyllad kritikerfavorit som lyckades landa en Oscarsnominering även om kassaintäkterna var mindre imponerande.
 
Filmen utspelas 1958 när advokaten Richard N. Goodwin (Rob Morrow) utreder TV-sända frågesporten ”Twenty One” då en av deras största vinnare, Charles Van Doren (Ralph Fiennes) anklagas för att fuska.
 
I andra roller ser vi John Turturro, David Paymer, Paul Scofield, Hank Azaria, Christopher McDonald, Mira Sorvino samt regissörerna Martin Scorsese och Barry Levinson. Filmen bygger på ett kapitel ur boken ” Remembering America: A Voice from the Sixties” av Goodwin (som även var en av producenterna).
 
Filmen hade premiär den 14 september 1994. Den hyllades av kritikerna och nominerades till fem Oscars - Bästa film, regi, manlig biroll (Paul Scofield) och manus efter förlaga (Paul Attanasio). Men trots att den hamnade på många årslistor över bästa filmer så var inte publiken alltför intresserad och den drog bara in lite över 52 miljoner dollar (på en 31 miljoners budget).
 
Men det är tveklöst en av Redfords finaste insatser bakom kameran och med ett intelligent, subtilt manus. Dessutom en av de bästa ensemblefilmerna från 1990-talet med alltid sevärda namn som Turturro och Fiennes, i en av sina första huvudroller.
 
Du kan hyra/köpa ”Quiz Show” på SF Anytime.
 
Se trailern nedan:
 
| 15 september 2024 18:00 |