Film

Skribent

MovieZine

14 augusti 2023 | 21:00

En youtuber har återskapat atombombs-effekterna från “Oppenheimer” hemma

Har du också drömt om att simulera en kärnvapenexplosion i ditt garage? Nytt klipp visar hur Nolan använt praktiska effekter för att gestalta atombombens förödelse.
Att Christopher Nolan vägrat använda CGI i “Oppenheimer” är det väl för filmfantaster vid det här laget ett lika känt faktum som att Darth Vader lider av andningsproblem.
 
Youtubern William H Baker har bestämt sig för att försöka lista ut vilka tricks Nolan använt sig av i en video där han återskapar fyra atombombsrelaterade ögonblick plockade ur trailern för “Oppenheimer”. 
 
 
Videon visar hur Baker vänder sig till alltifrån säkerhetsnålar till tvål i sin jakt på sätt att porträttera atomer som splittras och bomber som exploderar. Bortsett från att man eventuellt får en inblick i hur Nolan och hans team själva kanske (?) gjort för att få till de hyllade effekterna i “Oppenheimer” så visar Baker hur indiefilmskapare kan använda förhållandevis billiga och enkla knep för att få till häftiga praktiska effekter. 
 
Oavsett hur effekterna skapas så råder det inga som helst tvivel om att “Oppenheimer” är ett recept på framgång. Nolans film går fortfarande starkt på biograferna, och Bakers video har fått en och en halv miljon visningar på ett dygn. Att berättelsen om atombombens skapelse lockar många är tydligt. 
 
Alexander Svensson
| 14 augusti 2023 21:00 |