Serie

Skribent

Alexander Kardelo

21 september 2024 | 08:30

Erik Menendez kritiserar nya Netflix-serien: ”Naiv och osann”

Huvudpersonen i ”Monster: Berättelsen om Lyle och Erik Menendez” sågar seriens skapare Ryan Murphy.
Erik Menendez är en av två huvudpersoner i Netflix-aktuella miniserien ”Monster: Berättelsen om Lyle och Erik Menendez”. Det här är fortsättningen på den antologi som började med en säsong om seriemördaren Jeffrey Dahmer.
 
I nya omgången spelar Javier Bardem och Chloë Sevigny det rika paret Menendez som sköts till döds av sina egna söner år 1989. Bröderna gestaltas av Nicholas Chavez och Cooper Koch.
 
Verklighetens Lyle och Erik är nu 56 respektive 53 år, och sitter inne på livstid för mordet på sina föräldrar.
 
Om Netflix finns tillgängligt på fängelset i San Diego låter vi vara osagt. Men Erik Menendez uttalar sig ändå kritiskt mot tv-serien. I ett öppet brev som publicerats via hans frus Twitter-konto klagar han på "fördärvliga karaktärsporträtt".
 
"Jag tror inte att Ryan Murphy kan vara så här naiv och felaktig om fakta i våra liv utan att det handlar om ont uppsåt", skriver Menendez.
 
"Det är sorgligt för mig att veta att Netflix oärliga skildring av tragedierna kring vårt brott har tagit de smärtsamma sanningarna flera steg bakåt - tillbaka i tiden till en era då åklagarsidan byggde en berättelse på ett trossystem om att män inte utsattes för sexuella övergrepp och att män upplevde våldtäktstrauma på ett annat sätt än kvinnor" fortsätter han.
 
"Dessa fruktansvärda lögner har ifrågasatts och avslöjats av otaliga modiga offer under de senaste två decennierna som har brutit igenom sin personliga skam och modigt talat ut. Så nu formar Murphy sin fruktansvärda berättelse genom vidriga och förfärliga karaktärsskildringar av Lyle och mig och nedslående förtal."
 
"Är sanningen inte tillräckligt?" frågar Erik Menendez.
 
Även första säsongen av "Monster" möttes av kritik. Då framför allt från offren till Jeffrey Dahmers familjer, som ansåg att serien rev upp gamla sår för att skapa tv-underhållning. Ryan Murphy försvarade sig med orden: "Ska vi aldrig få göra en film om en tyrann igen?"
| 21 september 2024 08:30 |