Film

Skribent

Alexander Svensson

11 juli 2024 | 13:00

Ett år kvar till James Gunns "Superman" - här är allt vi vet

Om ett år rebootar Superman och James Gunn DCs filmuniversum. Det här vet vi just nu.
När det kommer till superhjältefilm finns det som bekant två jättar som dominerar marknaden: Marvel och DC. Medan Marvel lyckats bygga upp ett sammanbundet och expansivt filmuniversum från och med 2008 års “Iron Man” så har DC i många år legat på efterkälken, och levererat filmer som alltsom oftast sågats, ignorerats, floppat eller, i fallet “Batgirl”, inte ens fått se dagens ljus. Men nu hoppas man på nystart med James Gunn (“Guardians of the Galaxy”) som DC-chef, och den första filmen i det nya “DCU” blir som ingen lär ha missat “Superman”, som har premiär den 11 juli, alltså om exakt ett år. Här är allt vi vet om DCUs första film.
 

Vem gör filmen?

 
James Gunn regisserar Idris Elba i en annan DC-produktion, "The Suicide Squad".
 
“Superman” är både skriven och regisserad av James Gunn. Gunn har som sagt samtliga “Guardians of the Galaxy”-filmerna på CVt, och har även regisserat “The Suicide Squad”, “Super” och “Slither”. Gunn har även plockat in ett flertal gamla medarbetare från sina tidigare superhjältefilmer för att hjälpa honom att göra den ultimata “Superman”-filmen: John Murphy står för musiken och Henry Braham för fotot. Bägge har jobbat med Gunn på såväl “Guardians of the Galaxy Vol. 3” som “The Suicide Squad”.
 

Vilka skådespelare medverkar?

 
Henry Cavill återvänder till många fans sorg och ilska inte som Clark Kent/Superman. Gunn vill ha en fräsch nystart och en yngre stålman, och satsade därmed på David Corenswet. Den 31-årige skådisen från Pennsylvania ser absolut ut som Superman-material, och har tidigare synts i bland annat “The Politician”, “We Own This City” och “Look Both Ways”. Han medverkar dessutom i sommarens stora katastroffilm “Twisters”.
 
Emmybelönade Rachel Brosnahan spelar Lois Lane i nya "Superman".
 
Som Supermans stora kärlek Lois Lane kommer vi att få se Rachel Brosnahan, främst känd för att ha gjort huvudrollen i “The Marvelous Mrs. Maisel”. Hon har även haft roller i “House of Cards” och “Manhattan”. Ingen “Superman”-film är ju för övrigt komplett utan ärkeskurken Lex Luthor, som i Gunns version kommer gestaltas av Nicholas Hoult, som tack vare sin roll som Beast i ett gäng “X-Men”-filmer är en veteran i superhjältesammanhang. Han har även synts i "Mad Max: Fury Road" och "The Great".
 
Superman är inte ensam superhjälte i filmen, då Gunn avser visa upp en värld där hjältar är vardagsmat. Isabela Merced (“Madame Web”) kommer spela Hawkgirl, en hjälte med vingar, spikklubba och krånglig mytologisk backstory. Nathan Fillion (“Rookie”) spelar Guy Gardner, en medlem i den intergalaktiska polisorganisationen Green Lantern Corps. Edi Gathegi (“For All Mankind”) spelar Mister Terrific, en hyperintelligent uppfinnare med högteknologisk utrustning. Anthony Carrigan (“Barry”) spelar Metamorpho, som kan ändra beståndsämnen i sin kropp och byta form. Maria Gabriela de Faria spelar The Engineer, en antihjälte som använder nanoteknologi.
 
Guy Gardner i "Superman" blir inte Nathan Fillions första DC-roll - han spelade T.D.K i James Gunns "The Suicide Squad".
 
Dessutom kommer Frank Grillo (“The Purge: Election Day”) spela Rick Flag Sr., en roll han även kommer att göra i årets animerade DC-serie “Creature Commandos”. Skyler Gisondo (“Licorice Pizza”) spelar Jimmy Olsen, Sara Sampaio (“Billions”) spelar Eve Teschmecher, Wendell Pierce (“The Wire”) spelar Perry White och Neva Howell (“Burden”) och Pruitt Taylor Vince (“The Mentalist”) spelar Supermans mänskliga föräldrar Martha och Jonathan Kent. Dessutom kommer Christopher Reeves son göra en cameo i filmen som en journalist. Reeve spelade, vilket de allra flesta garanterat vet, Superman i "Superman - The Movie" från 1978, och blev världskänd.
 
Christopher Reeve blev en ikon när han spelade Superman 1978.
 

Vad handlar filmen om?

 
Handlingen i “Superman” är än så länge höljd i dunkel. Allt vi rent officiellt har är följande synopsis:
 
"Filmen följer Supermans väg mot att förena sitt kryptoniska arv med sin mänskliga uppväxt som Clark Kent från Smallville, Kansas. Han är förkroppsligandet av sanning, rättvisa och den amerikanska andan, vägledd av mänsklig godhet i en värld som ser godhet som gammalmodigt".
 
För den nyfikne som inte nöjer sig med en såpass knapphändig synopsis så finns det dock rykten och spekulationer att tillgå. Med asterisken att det rör sig om just rykten och spekulationer och därmed bör tas med valfri mängd salt så sägs det att “Superman” kommer att involvera ett fiktivt krig som Lex Luthor eventuellt profiterar på, och som Superman försöker sätta stopp för. Det spekuleras också i att världens övriga hjältar är företagssponsrade snarare än genuina, och att Superman därmed står ensam som förespråkare av att göra det som är rätt för sakens skull.
 
Men som sagt, det är rykten och spekulationer - en officiell och detaljerad synopsis finns inte att tillgå.
 
 

Hur går produktionen?

 
Jo tack, den går bra, av allt att döma. Inspelningen pågår för fullt, och väntas fortsätta sommaren ut. Ett antal bilder har läckt från offentliga inspelningsplatser, vilket gett fans suddiga smygtittar på en rad karaktärer, bland dem Mr. Terrific, Hawkgirl, Lois Lane och såklart Superman själv. Filmen spelas primärt in i Atlanta, men kamerorna har även rullat i Cleveland, och i Svalbard i vårt kära grannland Norge.
 

När får vi en trailer?

 
Ingen vet. Eller ja, sannolikt vet James Gunn, men han säger inget.
 

När släpps filmen?

 
Om ett år, den 11 juli 2025.
| 11 juli 2024 13:00 |