Film

Skribent

Alexander Kardelo

24 oktober 2024 | 12:00

"Desperate Housewives"-stjärnan räddade "John Wick" från att skrotas

Eva Longoria pungade ut med 6 miljoner dollar i sista stund.
Den 24 oktober 2014 - på pricken tio år sedan - gick actionrökaren "John Wick" upp på bio i USA.
 
Filmen med Keanu Reeves som lönnmördare som vill hämnas när gangsters dödat hans hund blev en hyfsad succé - och lade grunden för en filmserie som bara växt för varje ny uppföljare. Senast förra året kom "John Wick: Chapter 4" som spelade in 440 miljoner dollar på bio. Nästa år väntar spinoffen "Ballerina".
 
Det senaste decenniet har John Wick blivit synonym med den moderna actionfilmen, där over-the-top-våld dränks i neonljus. Men visste du om att det var nära att aldrig bli av?
 
Regissörerna Chad Stahelski och David Leitch hade svårt att få ihop den sista finansieringen. En vecka innan inspelningsstart saknades det fortfarande en rejäl slant. Då dök en räddande ängel upp - i form av en desperat hemmafru. Eva Longoria klev in som en lite otippad producent:
 
- Vi var mindre än en vecka från inspelning och vi hade förlorat 6 miljoner dollar. En finansiär lyckades inte få ihop pengarna i tid. Hon dök upp och gav oss pengarna som saknades, bokstavligen 24 timmar innan vi var tvungna att stänga ned hela projektet, säger Stahelski till Business Insider.
 
 
- Vår producent bjöd oss på middag efter inspelningen och vi skrattade åt allt trubbel vi haft. Och han sa: "Vet ni förresten vem som finansierade er? Eva Longoria!" Vi skrek bara: "Va!"
 
"John Wick"-regissörerna såg till att ta ut skådespelerskan på lunch för att tacka henne.

Hon hade då sagt att "det var de bäst spenderade pengarna" någonsin. Inte så konstigt - filmen drog in ca 3-4 gånger sin budget på bio och lär ha gjort varje finansiär både nöjd och rik.
| 24 oktober 2024 12:00 |