EXKLUSIVT

Skribent

Alexander Kardelo

17 augusti 2024 | 13:00

Regissören tar avstånd från Lisbeth Salander-floppen: "Känner inte igen mig själv i den filmen"

Vad gick snett med "The Girl in the Spider's Web"? Vi frågade Fede Alvarez som är förvånansvärt ärlig så här sex år senare.
Fede Alvarez är tillbaka i registolen efter sex års frånvaro - och tillbaks i sitt rätta element med skräckfilmen "Alien: Romulus".
 
Hans senaste biofilm kunde ha blivit slutet på karriären, då den floppade hårt och sågades av kritiker. Synd på en så fin förlaga - Lisbeth Salander-historien "Det som inte dödar oss" blev filmatiserad som "The Girl in the Spider's Web", och gjorde absolut ingen glad.
 
Vid vår intervju inför "Alien"-premiären passade jag på att fråga Alvarez om hur han ser på filmen idag, och vad han hade velat göra annorlunda.

- Jag lärde mig mycket av den filmen. Jag ser inte mig själv i den, av många anledningar, berättar Fede Alvarez.
 
- Det var första gången jag gjorde en studiofilm. "Evil Dead" och "Don't Breathe" hade varit independent-filmer. Jag gjorde "Alien: Romulus" med samma slags independent-anda, även om det också är en studiofilm. Men det var första gången, och jag försökte lära mig att navigera hur man gjorde film inom en studio, med en miljard producenter och många andra människor med många idéer om vad filmen borde bli.
 
 
- Det händer oss regissörer så ofta, att den färdiga filmen är långt från den vision man hade från början. För att man samarbetar och man låter producenter bestämma.
 
Fede Alvarez berättar att han släppte in många röster och åsikter, och menar att "den färdiga filmen är inte jag". Nu har han lärt sig en läxa, och fått ett värdefullt råd av Ridley Scott inför "Alien: Romulus".
 
- Ridley sa en sak till mig nyligen angående min film. "Om du faller på ditt eget svärd och ligger där och förblöder, då kan du åtminstone säga att det var ditt eget fel". Man vill inte dö av någon annans svärd. Och det var vad som hände på den filmen: mycket av vad jag ogillar med den var någon annans idéer. Det är en märklig känsla: "Vad är det här för en film?"
 
 
- Men man blir tuffare av en sådan erfarenhet. Man blir tuffare och lär sig att inte kompromissa. Man måste göra filmen man vill göra. Den där filmen kom med för många kompromisser och blev något som jag inte kan relatera till, avslutar Fede Alvarez.
 
Hör honom berätta själv i videon nedan.
 
| 17 augusti 2024 13:00 |