Film

Skribent

Andreas Samuelson

12 augusti 2024 | 20:30

Filmsajten IndieWire korar 2000-talets bästa filmer - otippad vinnare i topp

Filmsidan IndieWire har utsett 2000-talets bästa filmer och medan kända klassiker samlas med mer obskyra indies så kan du troligen inte gissa förstaplatsen.
2000-talet var årtiondet när vi fick klassiker som ”Gladiator”, ”Batman Begins”, ”Sagan om ringen”, ”Brokeback Mountain”, ”No Country for Old Men” och ”Avatar”. Men vänta dig inte någon av dessa kioskvältare på listan som filmsidan IndieWire:s personal satt ihop över 2000-talets bästa filmer. Se hela listan här:
 
 

10. Spirited Away (Hayao Miyazaki, 2002)

 
Den japanska animerade filmen anses vara en av Studio Ghiblis bästa och mest framgångsrika. Äventyret om unga flickan Chihiro och hennes familjs upplevelser i andarnas värld sålde över 23 miljoner biobiljetter i hemlandet och vann Oscar för bästa animerade film.
 
 

9. The Time that Remains (Elia Suleiman, 2009)

 
Palestinska regissören Suleiman delvis självbiografiska drama är mer relevant än någonsin då den skildrar israeliska statens utveckling från 1948 till nutid. Flerfaldigt prisbelönad Cannes-favorit med Ali Suliman (”Jack Ryan”) i huvudrollen.
 
 

8. Lost in Translation (Sofia Coppola, 2003)

 
Coppolas andra långfilm är en bitterljuv liten skildring av kulturkrocken som uppstår under en amerikansk skådespelares (enastående Bill Murray) besök i Tokyo. Scarlett Johansson är lika bra som den unga kvinnan han utvecklar en relation med.
 
 

7. The Beaches of Agnès (Agnès Varda, 2008)

 
Självbiografisk dokumentärfilm av franska ikonen Varda, där hon genom en poetisk och personlig berättarstil utforskar sitt liv och karriär genom att återbesöka platser och människor som har påverkat henne.
 
 

6. There Will Be Blood (Paul Thomas Anderson, 2007)

 
Andersons mest hyllade, åttafaldigt Oscarsnominerade film utforskar makt, girighet och moral genom berättelsen om oljemagnaten Daniel Plainview (Daniel Day-Lewis). Stark skildring av hänsynslös strävan efter rikedom och destruktiva konsekvenser.
 
 

5. 35 Shots of Rum (Claire Denis, 2008)

 
Franskt drama med fokus på relationen mellan en änkeman och hans vuxna dotter när de navigerar i livets förändringar och det oundvikliga behovet av att gå vidare. En utforskning av kärlek, familj och tidens gång, djupt influerad av Yasujirō Ozus filmiska stil.
 
 

4. 2046 (Wong Kar Wai, 2004)

 
Kinesiskt, romantiskt drama om författare som reflekterar över tidigare kärlekar samtidigt som han skriver en roman om tåg som tar människor till en plats där de kan återta förlorade minnen. Uppföljare till regissörens ”Days of Being Wild” och ”In the Mood for Love”.
 
 

3. Mulholland Drive (David Lynch, 2001)

 
Lynchs surrealistiska mysterium är ett av hans populäraste och mest hyllade filmer. En mörk och skruvad resa om en kvinna (Naomi Watts) som avslöjar hemligheter i Hollywood. Typisk Lynch-bisarr balansgång på gränsen mellan verklighet och illusion.
 
 

2. Yi Yi (Edward Yang, 2000)

 
Taiwanesiskt drama som skildrar livet för en medelklassfamilj i Taipei när de navigerar i personliga kamper, generationskonflikter och vardagens komplexitet. Ett humanistiskt utforskande av kärlek och förlust som vann regipriset på filmfestivalen i Cannes.
 
 

1. A.I. Artificial Intelligence (Steven Spielberg, 2001)

 
Spielbergs saga om en android-pojke (Haley Joel Osment) som ger sig ut för att bli en riktig människa efter att ha kastats ut av sin fosterfamilj. Science fiction som definitivt var före sin tid och mer relevant idag än någonsin.
| 12 augusti 2024 20:30 |