Förutom att vara en streamingtjänst som erbjuder både flera egna originalserier och en hel del sport, råkar Viaplay också ha riktigt starkt filmutbud, som ständigt fortsätter att utökas. Tillkommer gör hela tiden nya, intressanta titlar, vissa uppmärksammade och hyllade sedan tidigare, och några som är mindre kända men minst lika sevärda.
Vare sig du är sugen på skruvad skräck, verklighetsbaserat drama eller något lite mer lättsamt, lär du med största säkerhet hitta något som passar den stämning du är ute efter. Här nedan tipsar vi om 25 av de bästa filmerna på Viaplay just nu, med rekommendationer både för den som vill återuppleva en klassiker, eller den som istället känner för att upptäcka en ny pärla.
Palm Springs (2020)
”Måndag hela veckan”-konceptet väcks till nytt liv i samband med ett bröllop i Kalifornien, där två främlingar tillsammans tvingas uppleva samma dag och och om igen. Andy Samberg och Cristin Milioti bär den romantiska, övernaturliga komedin, som väcker många skratt såväl som existentiella frågeställningar.
Plutonen (1986)
En ensemble bestående av bland andra Charlie Sheen, Willem Dafoe, Forest Whitaker och Johnny Depp gestaltar tillsammans de moraliska konflikterna inom en amerikansk pluton i Vietnam, och krigets psykologiska effekter för den individuella soldaten. Regissören och manusförfattaren Oliver Stone har låtit det kraftfulla dramat influeras av sina egna upplevelser som veteran i samma krig.
Minari (2020)
Ett koreansk familj anländer till det tidiga 80-talets Arkansas, efter att ha lämnat sitt hemland med drömmar om ett bättre liv i möjligheternas land. Att försöka vänja sig vid den nya verkligheten är dock inte lika enkelt, eller självklart, för alla. En viktig historia baserad på filmskaparen Isaac Lee Chungs egna upplevelser, skildrad med mängder av värme och charm.
Get Out (2017)
Hur illa kan det egentligen gå när man ska träffa sin flickväns familj för första gången? Det kan åtminstone nog inte mycket värre än det vi får se Daniel Kaluuyas rollfigur uppleva här. Jordan Peeles Oscarsbelönade långfilmsdebut förenar en gastkramande stämning med samhällskommentarer och sylvass satir, i vad som kan beskrivas som ett modernt skräckmästervärk.
Fira med Ferris (1986)
Alla tonårskomedier från 80-talet har inte en tendens att hålla lika bra sett ur dagens ögon, men denna John Hughes-produktion hör till de som ändå lyckas. 17-årige Ferris skolkar från skolan för att ta med sin flickvän och bästa vän till Chicago, i ett äventyr som tränger genom den fjärde väggen och underhåller under hela resans gång.
Inside Llewyn Davis (2013)
Under en veckas tid får vi följa folkmusikern Llewyn, som dag för dag kämpar för att få sin tillvaron att gå ihop. Joel och Ethan Coen står gemensamt för både manus och regi i det finstämda dramat som blandar många känslor, medan Oscar Isaac visar sin musikaliska sida i huvudrollen.
The Aviator (2004)
I utbudet hittas flera titlar ur Martin Scorseses katalog, däribland ett av hans första samarbeten med Leonardo DiCaprio. I detta biografiska drama dyker han ner i rollen som Howard Hughes, Hollywoodregissör och tillika flygplanstillverkare, i ett personportätt som rycker med även den som inte besitter några som helst flygplanskunskaper.
Inglorious Basterds (2009)
Quentin Tarantinos andra världskriget-skildring må inte kunna liknas med många andra filmer på området, men är en tolkning som sent glöms. Den brutala historien drivs främst av en engagerande hämndintrig, med minnesvärda rollprestationer från alla håll, och är lika underhållande hur många gånger den än ses om.
Mommy (2014)
Genom ett helt kvadratiskt bildutsnitt skildrar kanadensiske Xavier Dolan den turbulenta relationen mellan en ensamstående mamma och hennes tonårsson, som finner oväntat stöd hos en öppenhjärtad grannkvinna. En minnesvärd filmupplevelse bara på det visuella och tekniska planet, och samtidigt gripande och stark som ett knytnävsslag i magen.
The Handmaiden (2016)
I 1930-talets Korea, ockuperat av Japan, möter vi en ung kammarjungfru, nyanställd hemma hos en rik kvinna, och ur flera perspektiv får vi sedan följa en händelseutveckling där inget någonsin är som vi tror. I regi av den sanna thriller-mästaren Park Chan-Wook bjuds vi på en historia som är sensuell, rafflande spännande och även mörkt humoristisk, där kvinnokraft står i fokus.
Room (2015)
För knappt femårige Jack består hela världen av ett enda rum med ett litet fönster, där han hela sitt liv, i sällskap av sin mamma, har hållits inlåst av en kidnappare. Tillsammans ska de snart göra ett försök att fly, och en Oscarsvinnande Brie Larson, tillsammans med den unge talangen Jacob tar med oss på en resa präglad av både förtvivlan och hopp.
Captain Fantastic (2016)
Upplyftande såväl som berörande familjedrama där vi ser Viggo Mortensen i centrum som sexbarnspappan Ben. Utanför det civila samhället har han byggt upp ett speciellt liv för sig själv och sina barn, men när de en dag måste bege sig tillbaka till de mer folkrika stadsmiljöerna ställs de alla inför nya utmaningar.
Nocturnal Animals (2016)
Modeskaparen Tom Fords andra långfilm följer en kosthandlare som sätter sig ned för att läsa sin exmans nya roman, vars innehåll vi får se spänningsfyllt dramatiserat, samtidigt som hon blickar tillbaka på deras relation. Det är inte bara träffsäkert på det estetiska planet, utan även innehållsmässigt är det en välkonstruerad, psykologisk thriller som sticker ut.
Smala Sussie (2004)
Den unge mannen Erik, som lämnade småstadstillvaron för att satsa på ett mer framgångsrikt liv i Stockholm, fastnar i en utflippad, kriminell härva efter ha återvänt till sina hemtrakter för att reda ut försvinnandet av sin yngre syster, Smala Sussie. Härligt skruvad komedi på värmländska med där det ryms flera minnesvärda karaktärer.
Locke (2013)
Intensivt drama i realtid, där vi får ta del av hela berättelsen via en serie telefonsamtal, som alla äger rum under en enda bilresa. Tom Hardy är den stora stjärnan i den enda rollen som vi ser i bild, medan skådespelare som Olivia Colman, Andrew Scott och Tom Holland har lånat ut sina röster till personerna på andra sidan linjen.
Kajillionaire (2020)
Livet som b kvinna i övre 20-årsåldern, uppväxt med två bedragare till föräldrar. Deras gemensamma upptåg är den enda vardagen hon känner till, men när en främling kommer in i deras liv sätts en förändring igång. En dramakomedi som har gått något under radarn i Sverige, men är värd en chans om en annorlunda kriminalfilm låter intressant.
Akira (1988)
Anime-klassiker som var revolutionerande i sin genre vid premiären i slutet av 80-talet, men är lika spännande för den som upplever den ett par decennier senare. I ett postapokalyptiskt Japan tas vi med på ett dystopiskt och brutalt äventyr, fångat genom en animation som än idag är en fröjd att lägga ögonen på.
I am not your negro (2016)
Hyllad dokumentär som med utgångspunkt i James Baldwins biografi som aldrig blev färdigskriven, med stöd av Samuel L. Jacksons berättarröst. Vi hör författaren och aktivisten minnas tre svarta, amerikanska ledare som alla miste livet i slaget om sina egna mänskliga rättigheter, påminnelse om en kamp som ännu är långt ifrån över.
Billy Elliot (2000)
Berättelsen om 11-årige Billy Elliot, den engelske gruvarbetarsonen som finner nya livsdrömmar inom balettens värld, kan än idag ses som en ikoniskt inslag i coming-of-age-genren. Upplyftande och hjärtevärmande om att slå sig loss från fördomar och vara sann mot den man faktiskt är.
Paddington 2 (2017)
En uppföljare som inte bara lyckats få ett ännu mer positiv respons sin föregångare, utan också har kommit att hyllas i mycket högre grad än i princip någon annan familjefilm. Den karismatiske björnen och hans upptåg i människovärlden kan inte bara charma de minsta, utan kan också värma hjärtan hos tittare i alla åldrar. Föregångaren, även den mycket charmig, bör givetvis också kollas in först.
Before Sunrise (1995)
Slumpen för samman två främlingar på en tågresa ute i Europa, som blir början på ett romantiskt, oförglömlig natt. Genom långa, välskrivna dialoger fångas den oväntade, livsomvälvande förälskelsen som många bara kan fantisera om. Även de två efterföljande delarna i Richard Linklaters trilogi hittas i Viaplays utbud.
God’s Own Country (2017)
En fårbonde på den brittiska landsbygden hittar ny mening i sin tillvaron när en oväntad relation uppstår mellan honom och en rumänsk gästarbetare. Francis Lees delvis självbiografiska regidebut känns i viss mån som en modern, lite lyckligare ”Brokeback Mountain”, men står också på egna ben som ett vackert, rått och välspelat drama.
Lion (2016)
Efter att av misstag ha hamnat på ett tåg som tar honom långt, långt hemifrån, blir indiske Saroo separerad från sin familj vid fem år ålder. Hela 25 år senare tar han till Google Earth i hopp om att hitta tillbaka dit han kom ifrån. Känslorna som väcks är många när denna verkliga livshistoria översätts till film, där Dev Patel gör en lysande insats i den centrala rollen.
The Girl With the Dragon Tattoo (2011)
Att göra amerikansk tolkning av en historia som redan nått stor framgång på sitt originalspråk, och faktiskt göra det bra, är inte lätt, men här får vi se att det inte är omöjligt. Att David Finchers filmiska hantverk passar helt rätt för berättelsen råder det ingen tvekan om, och regissören åstadkommer en snygg och fängslande thriller som gör Stieg Larssons deckare rättvisa.
Never Rarely Sometimes Always (2020)
Den gravida tonåringen Autumn måste söka sig bort från sina hemtrakter och resa till New York för att kunna genomföra en abort, med sin kusin som det enda stödet vid sin sida. Med små medel men effektiva grepp lämnar dramat stora avtryck, och förblir inte minst viktigt i en tid där kvinnans rätt till sin egen kropp, på många håll i världen, tyvärr fortsätter vara långt ifrån en självklarhet.