Film

Skribent

Andreas Samuelson

29 juni 2024 | 16:00

Första filmen om Harry Potter är en skräckis från 1986 - och Julia Louis-Dreyfus debut

Du kanske trodde att Harry först dök upp i ”Harry Potter och de vises sten” men han var med - åtminstone som namn - i en film från 1986.
Det är inte mycket J.K. Rowling har jättebra koll på. Ett är namn då hon valde Harry Potter som namnet på hjälten i sin populära serie böcker, kanske i tron att det var nytt. Men Harry Potter var ung hjälte redan i skräckfilmen ”Troll” (1986).
 
 
Här spelas han av Noah Hathaway (”Den oändliga historien”) som tillsammans med familjen flyttar in i ett höghus i San Francisco. Snart inser dock Harry att ett troll i huset planerar att ta över världen och rövar bort lillasystern i familjen för att anta hennes skepnad.
 
Filmen är regisserad av framlidne makeup-mästaren John Carl Buechler, som även gjort höjdare som ”Fredagen den 13:e - Del 7”, ”Ghoulies III: Ghoulies Go to College” och ”Gingerdead Man 2: Passion of the Crust”. I rollerna ser vi förvånansvärt nämnvärda namn som veteranen Michael Moriarty (som pappa Harry Sr.), Shelley Hack (”Charlies änglar”), Sonny Bono och Julia Louis-Dreyfus (i sin filmdebut!).
 
 
Även om här finns gott om magi, trolldomar och en och annan häxa så har den ingenting att göra med Harry Potter-böckerna. Däremot är det en charmig liten B-film av typen så dålig att den blir bra. Den fick dessutom en uppföljare, ”Troll 2”, som inte har något med originalet att göra, anses vara en av världens sämsta filmer och resulterade i underhållande dokumentären ”Best Worst Movie”.
 
Se trailern till filmen nedan:
 
 
Du kan streama ”Troll” på Prime Video och hyra/köpa på iTunes.
| 29 juni 2024 16:00 |