I helgen har den nya komediserien “Fullt hus” premiär på Dplay, och med en stjärnspäckad rollista och regi från Leif Lindblom (“Svensson, Svensson”, “Cleo) ser det ut att kunna bli lovande resultat. Har du en förkärlek för svenska komedier, eller bara letar efter ny underhållning för lediga sommardagar? MovieZine har tittat på de sex första avsnitten, och om det som följer nedan låter intressant kanske detta kan vara något att kolla in för dig också.
Seriens namn kan föra tankarna till ett flertal andra produktioner, exempelvis den amerikanska Netflix-komedin “Fuller House” eller Shawn Levys långfilm från 2003. Förvänta dig dock inte en handling baserad på någon utav dessa - “Fullt hus” har nämligen baserats på sitcomen “Boomerang” från kanadensiska Québec.
Premissen lyder likadant som den för den franskspråkiga förlagan. I centrum står Karin (Liv Mjönes), som ännu inte riktigt vet vart hon vill ta sig i livet. Sambon Henke (Fredde Granberg) har däremot stora drömmar. Efter att ha vunnit Mästerkocken öppnar han med Karins stöd upp en restaurang, men planerna går i kras när de tvingas till konkurs. När paret står utan både utan hem och pengar är deras enda val att flytta hem till Karins föräldrar. Självklart ska detta bara vara ytterst tillfälligt, tror de själva iallafall.
Föräldrarna Monika och Lars, spelade av Katarina Ewerlöf och Sven Melander, är något kritiska till detta, kanske allra mest Lars som verkligen inte har fattat tycke för Henke än. Med i bilden är även Karins något mer succéfulla syster Josefin (Cecilia Forss) och hennes oerhört rika man Max (Niklas Engdahl). När de alla ofrivilligt blandas med varandra ska en hel del olika situationer - till störst del komiska, men även några djupare sådana - komma att uppstå, tillsammans med flera intressanta dynamiker. Alla karaktärer har också sina personliga problem, där alla skådespelare får göra sig passande i sina roller.
Man kan säga att “Fullt hus” har lyckats göra om sitt grundmaterial till något som känns mycket passande för en svensk komedi, där mycket av innehållet kan kännas igen av tittarna själva. Även om man inte har varit i just Karin och Henkes exakta situation kan de flesta hitta något att relatera till, men kanske på lite olika plan. Det är kanske bara ett begränsat antal tittare som kan känna igen sig själva i den exakta miljö som vi sätts in i, men samtidigt förekommer en hel del små, typiskt stela situationer som nog är bekanta för de allra flesta.
Dessutom kan alla säkert relatera lite extra till åtminstone någon av de personer vi får möta. Bland annat får jag känslan att Karin, trots att hon själv är närmare 40, kan skapa en stor igenkänningsfaktor hos 20-åringar, medan Lars dilemman som nybliven pensionär säkert kan kännas igen hos en annan del av publiken. Seriens exekutiva producent lovade vid ett tidigare tillfälle “situationshumor med en stor dos igenkänning”, och det är vad vi får.
Sett till vad “Fullt hus” egentligen bidrar med till världen av svenska komediserier, kan jag själv, som någon som annars inte ser på denna typ av serier i särskilt stor utsträckning, inte svara fullt ut på hur traditionell eller nyskapande den är. Däremot kan jag kan intyga att underhållningsfaktorn definitivt finns där, och att serien har potential att växa i tittarens ögon, trots att vissa av dess pinsamma situationer kan kännas jobbiga att genomlida.
Om du själv är sugen på att ta del av vad mer som kommer att hända i "Fullt hus", så blir de första avsnitten tillgängliga på Dplay söndagen den 2 augusti.