Film

Skribent

Anna Hedlin

26 september 2024 | 15:00

George Clooneys 5 största magplask på vita duken

George Clooney är skådespelaren alla älskar att älska, men även han har sin beskärda del av dåliga rullar under bältet. Vi listar fem av de sämsta filmerna han medverkar i (varav flera kan vara roliga att se ändå).
George Clooney är just nu aktuell i “Wolfs” tillsammans med kollegan och kompisen Brad Pitt. Tidigare har duon synts i tre Ocean-filmer och i “Burn after Reading” tillsammans, och har privat blivit riktiga polare som gillar att driva med varandra. Men även utan Pitt så har Clooney haft en lång och framgångsrik karriär, fylld av fantastiska titlar som “O brother, where art thou?”, “Den tunna röda linjen” och “Gravity”, för att bara nämna några.
 
Men med en karriär som gått stadigt framåt i snart femtio år finns det såklart även rullar som är lite mindre bra också. Här listar vi några av George Clooneys sämsta filmer.
 

1. Grizzly II: Revenge (1982)

 
 
Som titeln antyder är det här alltså inte den första filmen om en arg och farlig björn, utan den andra. För det behövdes helt säkert en till sådan film. Här löper en grizzlyhona i Yellowstone amok efter att en jägare skjutit hennes unge. Nu är hon ute efter hämnd på människorna som dödat hennes barn, och nåde den som hamnar i hennes väg.
 
Givetvis ska det anordnas en stor konsert i parken snart, och jakten på björnen blir därför en klassisk kamp mot klockan (och björnen) för att konsertbesökarna inte ska behöva råka ut för hennes vrede. Men det betyder inte att folk inte kommer att bli slaktade. Vad har man annars aningslösa campare i en skräckfilm till?
 
Den unge George Clooney vet ingenting om faran som hotar när han tillsammans med Laura Dern och Charlie Sheen bestämmer sig för att tälta i parken. Filmen fick ett nysläpp 2020, där man kraftigt pushar dessa tre kända namn. Detta trots att de alla tre dör i början av filmen. Med stabila 2.7 i snittbetyg på IMDb är det här knappast en av Clooneys bästa.
 

2. Return of the Killer Tomatoes! (1988)

 
 
Kultfilmen “Attack of the killer tomatoes!” från 1978 är visserligen inget cinematiskt mästerverk, men den har en stabil publik i de som uppskattar riktigt dumma B-filmer. Självklart måste det då komma en uppföljare. Eller faktiskt tre uppföljare, om man ska vara noga, men nu handlar det om den första, “Return of the killer tomatoes!”.
 
Allas vår Clooney spelar en stilig kvinnokarl vars intresse för damerna är så stort att han inte ser några problem med att dejta någon som tidigare varit en tomat. Kul att se, men särskilt bra är det knappast - snittbetyget 5.3 på IMDb talar sitt tydliga språk.
 

3. The Harvest (1993)

 
 
Miguel Ferrer spelar huvudrollen i denna thriller som suktade efter den erotiska viben som ofta återfinns i filmer från 90-talet. Det här är inte ett av de bättre exemplen, dessvärre. Ferrer spelar en manusförfattare som reser till Mexiko för att avsluta det manus han jobbar på just nu. Där träffar han en mystisk och vacker kvinna, och hux flux har han blivit av med en njure. I jakten på de som kapat den hamnar han i farliga situationer och rökiga miljöer, fulla av svettiga människor som ger menande blickar åt honom.
 
Och George då? Javisst, han spelar en microroll som transvestit på en skum och sexig klubb som Ferrer besöker. Tydligen skulle Clooney inte ha krediterats för den här rollen, utan det var mer som ett litet inhopp på kusinen Miguels film. Men historien ville annorlunda, och här står vi nu med elva sekunder av George Clooney i guldbikini och 5.5 på IMDb. För den som ändå vill plåga sig själv så finns hela filmen upplagd på YouTube.
 

4. Batman & Robin (1997)

 
 
I kanske den mest utskällda Batmanfilmen av alla spelar Clooney ingen mindre än Bruce Wayne, som förstås i hemlighet är Gothams egen Batman. Warner Bros skyndade på produktionen för att kunna rida på framgångsvågen av den föregående rullen “Batman Forever” (där Val Kilmer spelade hämnaren i mantel), och ville att filmen skulle pusha leksaksförsäljning mer. Trots Arnold Schwarzenegger och Uma Thurman som minnesvärda skurkar sjönk den här tramsiga skutan som en sten.
 
Produktionsbolaget spolade raskt sina planer på fler uppföljare, och filmen anses vara en av de sämsta någonsin, med övervägande negativa omdömen (3.8 på IMDb!). Clooney själv fick sådan avsmak för rollen att han senare sagt att inga droger i världen kan få honom att återvända till den.
 

5. Hail, Caesar! (2016)

 
 
Bröderna Coens tramsiga satir om hur studiosystemet i Hollywood förstörde många karriärer genom att svartlista de som utmålades som kommunistsympatisörer, är fylld av välkända ansikten: Scarlett Johansson, Channing Tatum, Tilda Swinton och Josh Brolin för att nämna några. Clooney spelar Baird Whitlock, en ganska korkad stjärnskådis som blir kidnappad och indoktrinerad av svartlistade manusförfattare. Brolin är fixaren som ska ställa allt till rätta, utan att vare sig media eller massan får veta något.
 
Trots en stabil syskonduo som styr, och horder av otroliga skådisar är det här bara en flamsig soppa som lämnar en fadd smak i munnen efteråt. 6.3 på IMDb är oförskämt högt för detta magplask, och det finns långt bättre filmer med både George Clooney och bröderna Coen att se istället.
 
Vilken film med George Clooney tycker ni är ett magplask?
| 26 september 2024 15:00 |