Serie

Skribent

Alexander Svensson

4 september 2024 | 23:30

George R.R. Martin är missnöjd med "House of the Dragon" - spoilar tredje säsongen på sin blogg

Fantasyförfattaren har fattat det minst sagt udda beslutet att avslöja ett dödsfall ur säsong 3 på sin egen blogg.
George R.R. Martin är inte nöjd med “House of the Dragon”. I ett blogginlägg som han nu raderat skriver författaren “Game of Thrones” om hur en liten förändring i säsong 2 kommer påverka berättelsen framöver. Han passar mitt i allt detta på att spoila showrunnern Ryan Condals outline för säsong 3 och avslöja att en central karaktär kommer tas av daga.
 
För att göra en lång historia kort så är Martin gramse över att serien valt att klippa bort Maelor, den tvåårige sonen till kung Aegon (Tom Glynn-Carney) och drottning Helaena (Phia Saban). Maelor gör förvisso ingenting i boken (återigen, han är två år gammal), men blir ändå en viktig pjäs i spelet om tronen, till den grad att hans öde i bokförlagan leder till en central karaktärs död.
 
Aegon och Helaena har bara två barn i "House of the Dragon" - barn nummer 3 har nämligen klippts bort.
 
Ryan Condal har valt att helt ta bort prins Maelor ur berättelsen, men Martin avslöjar ändå att Condals outline för den tredje säsongen innehåller ovan nämnda dödsfall, vilket han anser blir dåligt underbyggt på grund av Maelors frånvaro (för att inte spoila saker för de läsare som inte har koll på Martins bok så har vi valt att inte ta med namnet på karaktären som dör i nedanstående citat):
 
“I Ryans outline för säsong 3 dör (spoiler) fortfarande… utan någon särskild anledning.
 
Att Martin rakt ut spoilar en outline för en av världens största streamingserier, som han själv dessutom är producent på är lika knasigt som det är vågat, och visar antingen på att han inte tänkt sig för, eller är rejält missnöjd med serien till den grad att han inte bryr sig om att HBO blir sura. Det faktum att hans blogginlägg nu raderats talar kanske för att det rör sig om det förstnämnda.
 
George R.R. Martin, sannolikt inte hedersgäst på HBOs nästa julfest.
 
Martin nöjer sig för övrigt inte med att spoila sin egen serie: han kritiserar också de två framtida säsongerna i förtid. I avslutningen på det nu raderade inlägget varnar han nämligen för ett antal okända och planerade ändringar från källmaterialet i säsong 3 och 4.
 
HBO har gjort ett uttalande till Indiewire med anledning av Martins kommentarer, och säger:
 
- Det finns få som är större fans av George R.R. Martin och hans bok “Fire & Blood” (källmaterialet för “House of the Dragon”, reds.anm) än det kreativa teamet bakom “House of the Dragon”, både inom produktionen och hos HBO. När en bok adapteras för TV så innebär det vanligtvis att showrunnern måste göra svåra val när det kommer till vilka karaktärer och berättelser som publiken får följa. Vi anser att Ryan Condal och hans team har gjort ett extraordinärt jobb och att de miljontals fans som sett de två första säsongerna kommer fortsätta att uppskatta serien.
| 4 september 2024 23:30 |