Serie

Skribent

Martin Persson

20 augusti 2024 | 11:30

George R.R. Martin om varför böckerna dröjer: "Blivit för stort"

Folk har undrat hur det blir med ”Winds of Winter”, nu öppnar författaren upp.
Spoilers följer nedan från ”Game of Thrones” och ”Sagan om Is och Eld”-böckerna.
 
Den kritikerhyllade TV-serien ”Game of Thrones”  tog slut för ett halvt decennium sedan och två säsonger har redan avverkats av nästa serie i universumet, ”House of the Dragon”, samt ett antal till på ingång som ”A Knight of the Seven Kingdoms”.
 
På bokfronten har det dock stått stilla med den huvudsakliga bokserien sedan 2011, då TV-serien var i sin första säsong.
 
”Drakarnas dans” slutade på samma sätt som den femte säsongen av ”Game of Thrones”. Jon Snow är död, Tyrion Lannister är fången hos slavhandlare i Mereen och Stannis Baratheon är på g att anfalla Winterfell.
 
Efter allt som hände i TV-serien därefter och alla friheter som togs känns denna del av berättelsen långt avlägsen och med tanke på den kontroversiella riktningen TV-serien tog (själv uppskattade jag den från början till slut) vill man ju gärna veta hur författaren hade planerat att fortsätta det hela.
 
Anledningen till att det tagit sådan tid avslöjar nu George R.R. Martin själv i en intervju, det låter som att fantasymästaren kört fast i sitt stora världsbyggande:
 
-Jag hade älskat att kunna slutfört serien för längesedan. Jag tror att det hade varit bättre om jag planerat allt från början, men jag har skrivit mer utifrån perspektivet av en ”trädgårdsmästare” än en arkitekt. Jag upptäcker världen och berättelserna i takt med läsarna, vilket är spännande, men svårt att arbeta utifrån när världen blivit så stor.
 
Martin menar vidare att han i efterhand hellre arbetat med en planerad struktur för berättelsen, likt andra författare som Gene Wolf.
 
Förhoppningsvis får vi ändå ”The Winds of Winter” en dag.
 
Vad beträffar TV-serierna baserade på George R.R. Martins böcker råder det däremot ingen brist. Både ”Game of Thrones” och ”House of the Dragon” streamar på Max med sina många säsonger.
| 20 augusti 2024 11:30 |