Film

Skribent

MovieZine

28 september 2024 | 04:00

Grattis, Brigitte Bardot: En ikon av både film och mode fyller 90 år!

Hon är en symbol för en tid av kulturell förändring och frihetsideal.
Brigitte Bardot föddes den 28 september 1934 i Paris, Frankrike. Med sin oförglömliga skönhet och karismatiska närvaro fångade hon publikens hjärtan på 1950- och 1960-talen, och hennes påverkan sträcker sig långt bortom filmens värld.
 
Uppväxt i en borgerlig familj visade hon tidigt intresse för dans och teater. Hennes karriär började när hon som tonåring blev modell och fångades snart av kameran. Hennes första stora genombrott kom med filmen "Et Dieu... créa la femme" (1956), där hennes prestation som den frisinnade Juliette gjorde henne till en internationell stjärna. Filmen, regisserad av Roger Vadim, blev en symbol för den sexuella revolutionen och etablerade Bardot som en sexsymbol för sin tid.
 
Under 1950- och 60-talen medverkade Bardot i en rad andra klassiska filmer som "La vérité" (1960), "Le mépris" (1963) och "Viva Maria!" (1965). Hennes rollfigurer präglades ofta av en kombination av oskuld och sensualitet, vilket utmanade samtidens normer kring kvinnlighet och sexualitet.
 
Trots sin framgång i filmbranschen valde Bardot att dra sig tillbaka från skådespeleriet 1973 för att fokusera på djurrättsaktivism.
 
Hennes stil, som kombinerade bohemisk elegans med en rebellisk anda, fortsätter att inspirera modedesigners och artister. Bardots liv och karriär speglar en tid av förändring i samhället, där gränserna för kvinnlighet och individualism omdefinieras.
 
Brigitte Bardot förblir en oförglömlig gestalt i filmhistorien, känd för sina oförglömliga prestationer och sin påverkan på samhället. Idag, över 60 år efter sin debut, fortsätter hennes arv att leva vidare och inspirera nya generationer.
 
Idag den 28 september firar Bardot sin 90-årsdag och annonserar i samband med detta den kommande dokumentären "Bardot" som hon för ovanlighetens skull själv deltar i för att själv återge höjdpunkterna och nedgångarna i hennes offentliga liv. Filmen har premiär i maj 2025. Se trailern nedan:
 
 
Niclas Ohlsson
| 28 september 2024 04:00 |