Film

Skribent

Alexander Kardelo

5 juni 2024 | 10:25

Guldbaggegalan slopar kontroversiell regel - och inför nytt pris från 2025

Fritt fram för debutanter att tävla om Guldbaggar igen.
Förra årets Guldbaggegala fick både ros och en del kritik på grund av en nytillkommen regel. Då var det sagt att skådespelare som nomineras till Guldbaggen måste ha åtminstone en tidigare roll bakom sig. Det hindrade bland annat de hyllade unga skådisarna i "Paradiset brinner" från att nomineras.
 
Svenska Filminstitutet har tagit åt sig av kritiken, och till nästa år slopas regeln:
 
"Kravet om att nominering ska gå till en skådespelare med en (1) tidigare rollprestation tas bort. Det blir därmed juryns uppgift att avgöra vilka personprestationer som ska tilldelas nominering i skådespelarkategorierna" skriver man i ett pressutskick.
 
Tidigare år har debutanter som Jonay Pineda Skallak i "Vinterviken" och Granit Rushiti från "Jag är Zlatan" kunnat vinna Guldbaggar. Men ibland får också juryn hjärnsläpp och nominerar personer som spelar sig själva i semi-dokumentära projekt, som Uje Brandelius i "Spring Uje, spring" eller Anna Odell i "Återträffen".
 
Samtidigt inför man en efterlängtad ny priskategori: Årets nykomling. "Syftet med priset är att lyfta fram nya talanger, som med sitt arbete ger oss hopp om en spännande framtid för svensk film" förklarar Filminstitutet.
 
Det återstår att se vilka av årets svenska filmer och skådespelare som kommer gynnas av de ändrade reglerna. Några av årets mest omtalade svenska spelfilmer hittills är historiska actionrullen "Stockholm Bloodbath", familjefilmen "Håkan Bråkan 2" och Netflix-dramat "Stöld".
| 5 juni 2024 10:25 |