Film

Skribent

Martin Persson

21 juni 2024 | 21:00

Har du tänkt på att dagens filmer ser för perfekta ut? Här finns förklaringen

Bättre blir sämre.
Kameror med 4K-upplösning och alla digitala förmåner därtill – det råder inga tvivel om att bildkvalitén i filmer blir bättre. Men samtidigt är det något som inte känns helt rätt.
 
I takt med att Hollywood moderniserats och digitaliserats i sitt filmskapande har en viss organisk känsla avtagit. Vissa moderna filmskapare som David Fincher, eller Matt Reeves i ”The Batman” tar sig en an mer gammaldags stil där det mer verklighetsförankrade kameraarbetet känns närvarande, men det är inte alltid är lätt för regissörer att göra vågade val.
 
Jämför man "Rädda menige Ryan" med "Hacksaw Ridge", ser den senare måhända tekniskt snyggare ut, men på något vis ändå mindre närvarande.
 
Kamerafilter och anamorfisk snarare än klassisk filmning, standardiserade val och för många en motvilja mot att experimentera gör att filmer alt som oftast har en snygg, men kanske lite själlös stil?
 
Se videon nedan för en djupare analys av vad som bidrar till skillnaden:
 
 
Värt att nämna är så klart att det finns filmskapare i Hollywood som väljer att experimentera med en mer klassisk stil. Matt Reeves och David Fincher nämns ovan, men även Quentin Tarantino i många av sina filmer, som ”The Hateful Eight”, använde en kamera som gav det en 1960-talsstil. Även ”Mission Impossible: Dead Reckoning – Part One” experimenterade med mer gammaldags kamerafilter i sina actionscener.
| 21 juni 2024 21:00 |