Film

Skribent

Alexander Kardelo

5 juni 2024 | 09:15

Unika klipp har grävts fram: Här provfilmar en 30-årig Al Pacino för "Gudfadern"

Francis Ford Coppola delar med sig av ett stycke filmhistoria... och anekdoter om en hjärtattack.
Ett sällsynt klipp ur Al Pacinos provfilmning för "Gudfadern" (1972) har kommit upp online.
 
Det är ingen mindre än regissören Francis Ford Coppola som delar klippet på sin Youtube-kanal. Här får vi se en ung och relativt okänd Pacino prova på rollen som Michael Corleone med skådespelerskan Diane Keaton vid sin sida. Coppola beskriver hur filmbolaget var emot idén att anlita Pacino:
 
"Han ansågs för kort och för ovårdad. Så vi klippte honom, vi klädde honom lite mer propert, och sen fick han kritik för att vara för stilig, att han förlorade sin naturliga appeal. Jag förstod att de helt enkelt inte ville ha Al, oavsett hur han såg ut."
 

Frisören fick en hjärtattack

 
En annan "rolig" anekdot från Coppola gällande Pacinos frisyr:
 
"Den första "ovårdade" klippningen gjorde min fru Ellie. För den andra klippningen gick vi till en lokal barberare, och när han fick reda på att det var för en "Gudfadern"-skådespelare fick han en hjärtattack. Barberaren fick alltså en riktig hjärtattack och behövde åka till sjukhus efteråt."
 
Pacino visade sig iallafall vara som klippt och skuren för rollen, även om det var på håret att studion Paramount nobbade honom helt. Vi får vara glada att Coppola stod på sig.
 

Som klippt och skuren för rollen

 
"Gudfadern" anses vara en av filmhistoriens största milstolpar, och hamnar ofta högt på listor över de bästa filmerna. Maffiadramat följer familjen Corleone under en tid då partiarken Don Corleone utsätts för mordförsök av konkurrerande maffiafamiljer.
 
Se klippet nedan:
 
| 5 juni 2024 09:15 |