Skribent

Jonathan Enochsson

15 juli 2023 | 13:30

Streamare, titta hit - därför är bildkvaliteten viktig

Allt fler märkningar har börjat dyka upp hos streamingtjänsterna, men vad innebär egentligen Dolby Vision och HDR? Och varför ska du egentligen bry dig som vanlig kund?
Allt eftersom konkurrensen har hårdnat i streamingvärlden har fler och fler standarder utvecklats. Det skyltas med allt från 4K innehåll till HDR-stöd. Men vad betyder allt det här? Och bör man bry sig om det som vanlig kund?
 
Baby Yoda gör sig bäst i riktigt hög upplösning. Upplev allt från Star Wars i 4K på Disney+.
 

4K & 8K

 
Låt oss börja med det vanligaste begreppet när det kommer till bildkvalité, 4K och 8K. Du har säkert sett dessa begrepp i streamingtjänsternas kommunikation, men även i beskrivningen till produkter som datorskärmar och TV-apparater. 4K och 8K är två stycken UHD-format (Ultra High Definition), som helt enkelt beskriver bildens upplösning. En 4K-monitor kan visa upp till 4 000 pixlar samtidigt och en 8K-skärm lyckas klämma in hela 8 000 pixlar.
 
Men varför ska man då bry sig om hur många pixlar som som visas när jag kikar på TV:n hemma? Det beskriver helt enkelt hur skarp bilden blir, speciellt på större skärmar. Om man har en giganstisk TV (65” och uppåt) kan detta göra speciellt stor skillnad, eftersom samma antal pixlar ska samsas om en större yta.
 
Så när du tittar på allt ifrån en massiv actionrulle, till ett nära relationsdrama, tar en hög bildupplösningen dig djupare in i upplevelsen. För både Chris Hemsworths glänsande muskler, och Tom Hanks stora puppy eyes, förtjänar att visas i UHD. 
 
Streamingtjänster med 4K (ingen tjänst erbjuder ännu 8K): HBO Max, Disney+, Prime Video, Netflix (minst Premium-plan), Apple TV+, Viaplay (utvalt sportinnehåll), C More (utvalt sportinnehåll)
 
Framtidens dunkla utsikter har aldrig varit så mörka som i HDR. Se Rebecca Ferguson i Silo på Apple TV. 
 

HDR

 
HDR (High Dynamic Range) avgör ljusstyrkan, kontrasten och färgen i bilden. En bild i HDR-format presterar bättre i dessa aspekter än en bild i det äldre SDR-formatet (Standard Dynamic Range). I HDR, kan alltså ljuset bli starkare och kontrasten mellan de mörkaste platserna på bilden och de ljusaste, bli större.
 
Nyanserna av ljus kan också styras i högre detalj, vilket gör att fler detaljer kan framhävas och bilden se mer levande ut. Dessutom kan HDR-format leverera över 1 miljard nyanser av färg, medans SDR endast kan återskapa ynka 16 miljoner färgvariationer.
 
Låt oss säga att vi tittar på ett mysigt romantiskt drama, där huvudpersonerna promenerar tillsammans i solnedgången, då kommer en HDR-bild kunna visa varje nyans av solens olika orange-gul-skimrande ljus, vilket bidrar till att filmen återskapar en bild som är mycket närmre verkligheten.
 
Upptäck blodets alla nyanser med Evil Dead Rise i Dolby Vision på HBO Max.
 

HDR10, HDR10+, Dolby Vision

 
För att röra till det lite extra så finns det självklart flera olika HDR-format. Var och en skapade av olika aktörer och olika varianter av det nyaste öppna formatet HDR10.
 
Skillnaden mellan dessa format och HDR10 är att den senare endast levererar statisk metadata, vilket innebär att hela filmen eller TV-serien kommer ha samma kontrast, nyans och ljusstyrka genom hela videon. De företagskontrollerade formaten erbjuder istället dynamisk metadata, vilket gör att filmskaparna kan ändra dessa värden under filmens gång och därmed särskilt betona vissa scener.
 
HDR10+ har skapats av en koalition av företag som Samsung, Panasonic och 20th Century Fox, erbjuder ljusstyrkor upp till ca 4 000 nits (att jämföra med HDR10s ca 1 000 nits) stödjer Dynamisk metadata och kan i princip bara upplevas på Samsung och Panasonic monitorer.
 
Dolby Vision är ett av de mest populära HDR10-formaten och har skapats av företaget som ligger bakom ljudformatet Dolby Atmos. Dolby Vision stödjer ljusstyrkor upp till 10 000 nits (mer än dubbelt så många som HDR10+) och upp till 68 miljarder färger (68ggr fler än HDR-standarden).
 
Det är alltså en stor skillnad mellan formaten, inte minst när det kommer till ljusstyrka. Vad detta innebär för dig som vanlig streamingkund, är att bilden kommer kännas väldigt olika beroende på vilket format streamingtjänsterna erbjuder. Men det viktigaste är att förstå vad ens egna TV stödjer. Om streamingtjänsten erbjuder innehåll i Dolby Vision, men din TV endast stödjer HDR10+, kommer den tyvärr ändå inte kunna visa bilden i rätt kvalité.
 
Streamingtjänster med Dolby Vision: Netflix, Apple TV+, Disney+, Prime Video
 
Så borde man bry sig om vad streamingtjänsterna skyltar med för format? För dig som tittar på en större display, där fler detaljer framhävs, kommer det göra skillnad (mobila tittare slipper). Men tänk på att din TV måste stödja precis det HDR-format som tjänsten erbjuder för att du ska kunna uppskatta skillnaden, så välj TV med omsorg! 
| 15 juli 2023 13:30 |