TV-tips

Skribent

Martin Persson

24 september 2024 | 05:00

Kvällens tv-tips: En vardagsthriller mer intensiv än en actionrulle - förbisedd pärla från 2021

Den franska pärlan från 2021 går att relatera till för de flesta vuxna människor.
Ordet ”vardagsthriller” är inget alldagligt ord, men en perfekt myntad fras för att beskriva denna film.
 
”Heltid” släpptes 2021 och handlar om en kvinnas om lever ett minst sagt intensivt, ja, heltidsliv. Hon är småbarnsförälder, samtidigt som hon pendlar långt varje dag för att jobba som städare. Varje sekund räknas och inte en stunds vila är möjlig för att få det att gå runt och även det räcker knappt. När problem på arbetet och med barnomsorgen uppstår är det inte svårt att gå i väggen och allt fallerar som dominobrickor.
 
För regin står hyllade Eric Gravel och huvudroll är Laure Calamy, som gör ett fantastiskt jobb att framställa de förträngda känslorna och enorma stressfaktorn. För inbilla er inget annat, denna film är otroligt nagelbitande och stressig.
 
Intensiv som få andra filmer, trots att det egentligen bara framställer det tuffa vardagslivet – eller kanske just därför? Filmen går att relatera till för gemene man långt mer än alla Bruce Willis eller Tom Cruises eskapader. Det är nästan så att man själv blir svettig och kommer upp i varv av denna franska pärla.
 
På den franska Oscarsmotsvarigheten César blev filmen välförtjänt nominerad för Bästa manus och Bästa kvinnliga huvudroll för Calamy. Två vinster kammade man hem för Bästa redigering och Bästa musik.
 
Varva ner efter en tuff arbetsdag och…. bli mer stressad kanske?
 
”Heltid” visas ikväll 22:05SVT1. Streamar även gratis på SVT Play.
 
| 24 september 2024 05:00 |