Film

Skribent

Alexander Kardelo

2 oktober 2024 | 13:30

Sågad och "hjärndöd" actionfilm får revansch efter 9 år - en oväntad hit på svenska Netflix

Hit eller miss, det är frågan.
”Hitman: Agent 47” har dykt upp som en ny favorit bland svenska Netflix-tittare. Actionrullen från 2015 som nyss kom in i utbudet på streamingtjänsten åkte rakt in på 2:a plats under förra veckan. Bara svenska komedin ”Ett sista race” drog fler tittare, enligt Netflix egna topplista.
 
Om filmen föll tittarna i smaken? Det förtäljer inte historien. För kritikerna var inte särskilt nöjda när ”Hitman: Agent 47” kom på bio sommaren 2015.
 
”En papperstunn story och svagt manus balanseras dåligt av en lång rad actionscener vi redan sett förut" skrev MovieZines recensent och delade ut 2/5 i betyg. Med tillägget att filmen "må vara en tunn actionsoppa, men den underhåller definitivt för stunden. För den som är sugen på lite hjärndöd b-filmsunderhållning kan man göra sämre val".
 
På Rotten Tomatoes har filmen låga 8% bland kritiker, och något bättre 40% positiva omdömen från publiken.
 
Filmen var det andra försöket att adaptera de populära "Hitman"-spelen efter 2007 års film "Hitman" med Timothy Olyphant. Han har sagt att han enbart gjorde "Hitman" (2007) för att kunna betala av sitt hus, och han var inte intresserad av att fortsätta spela rollen.
 
Så till uppföljaren fick Rupert Friend ta över rollen som Agent 47 är en genetiskt framtagen yrkesmördare som jagas av ett storbolag. Tanken var egentligen att Paul Walker skulle spelat rollen, men han fick ersättas efter sin plötsliga död 2013.
 
Filmerna ska förstås inte förväxlas med årets actionkomedi "Hit Man" med Glen Powell, som till skillnad från de här två faktiskt är bra.
 
| 2 oktober 2024 13:30 |