Etthundra dagar - så länge har strejken pågått i Hollywood. Den 2 maj gick 11 000 manusförfattare ut i strejk och i mitten av juli fick de sällskap av skådespelarnas fackförbund med 160 000 medlemmar.
För några dagar sen såg det ut att ljusna, när WGA (manusförfattarnas fackförbund) och AMPTP (som representerar Hollywoods filmstudios) träffades för nya förhandlingar.
Det mötet gav inte det önskade resultatet, skriver Deadline - men kanske finns det ett hopp på horisonten inom kort.
WGA menar att man är ”villiga att återuppta förhandlingar och tror på ett rättvist avtal för alla författare”. AMPTP ska också vara öppna för att ”höja sina anbud och diskutera AI”.
”De tar inte våra krav på allvar”
Den senaste manusförfattarstrejken 2007/2008 tog slut efter exakt 100 dagar. Den här gången är parterna fortfarande inte överens. Och man skyller främst på Hollywoodjättarnas girighet:
- De vägrar att ta manusförfattarnas rimliga förslag på allvar, och det har lett till en strejk som nu pågått i hundra dagar. Det är en skammens milstolpe för AMPTP. Det är de och studios som bär ansvaret för att industrin stängt ned i över tre månader, kommenterar Writer’s Guild of America.
De stora frågorna som ledde fram till manusförfattarnas strejk rörde främst krav på höjda löner och ”residuals” - rätten till en del av vinsten när filmer och serier blir framgångsrika. Streamingeran har förändrat tv-landskapet de senaste åren, och manusförfattare menar att de får in mindre pengar - och färre jobb. Samtidigt finns oron för att artificiell intelligens ska ersätta vissa uppdrag.