Film

Skribent

Alexander Svensson

29 juli 2024 | 15:15

Hugh Jackman missade nästan rollen som Wolverine - två andra skådespelare var aktuella

Russell Crowe och Dougray Scott låg båda två högre upp på listan än Jackman.
Hugh Jackman är mest känd för sin roll som Wolverine, en karaktär han för evigt kommer att vara förknippad med. Men att han överhuvudtaget fick rollen när det begav sig i Bryan Singers "X-Men" är närapå ett mirakel, givet att det inte bara var en, utan två, andra namn som var före honom
 
Det första namnet var Russell Crowe. "X-Men"-regissören hade honom som förstahandsval för Wolverine, men Crowe tackade i slutändan nej. Han har sedan dess sagt att det hade med vargar att göra:
 
Russell Crowe i "Gladiator". Notera vargen på bröstplåten.
 
- Om du minns så hade Maximus (Crowes karaktär i Gladiator, reds.anm) en varg mitt på sin bröstplåt, och han har en varg som följeslagare... vilket jag trodde skulle vara en större grej. Så jag sade nej, för jag vill inte vara "vargig", som herr Varg.
 
Konstigt skäl kanske, särskilt med tanke på att vargen i "Gladiator" mestadels blev bortklippt, och Wolverine inte är baserad på en varg, utan på en järv. Men, men, Crowe tackade hursomhelst nej till "X-Men", och föreslog sin polare Hugh Jackman istället. Jackman gjorde en audition, men rollen gick till slut till en annan skådespelare vid namn Dougray Scott
 
Dougray Scott i "Mission: Impossible II".
 
Scott höll vid tiden för inspelningen av "X-Men" på med en annan storfilm: "Mission: Impossible II", där han spelade skurken. Olyckligtvis drog den ut på tiden något fruktansvärt, och trots att Singer och Fox försökte vänta på Scott gick det till slut inte, utan man fick söka en ny skådespelare till rollen. Det var då Hugh Jackman återigen kom på tal, och den här gången knep rollen. Resten är, som man säger, filmhistoria, och nu, 25 år senare är hans Wolverine en del av vad som ser ut att bli världens mest inkomstbringande vuxenfilm, "Deadpool & Wolverine".
| 29 juli 2024 15:15 |