Serie

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

5 maj 2016 | 10:00

Hur Netflix utsätter dig för ständiga psykologiska experiment

Ditt konto visar inte samma omslag som din sambos. Vi dömer en serie på dess framsida. Visste du till exempel att du föredrar skurkar framför hjältar? Så här funkar det.
Visst vill vi gärna känna oss trygga och onakna inför Netflix (i synnerhet när vi är nakna), men dessvärre ser och dömmer Nettan dig för varje klick du gör och för varje sekund du tvekar.

Enligt Netflixs egna studier tappar de flesta av oss lusten att se något om det tar längre än 90 sekunder att hitta något att glo på. För att vi inte ska få för oss att göra något annat med våra liv, är det därför superviktigt att Netflix vet hur de ska marknadsföra sitt utbud till just dig för att du ska bli nyfiken nog att vilja titta på något inom den korta tiden.

De psykologiska experimenten som du ständigt utsätts för under ditt streaming-tittande avslöjas av fyra Netflix-ingenjörer i ett par blogg-inlägg. Har du till exempel någonsin märkt att thumbnail-bilderna för de olika titlarna inte är desamma som på din kompis konto? Eller att de ibland ändras på ditt konto, till exempel efter att du lagt ner en serie eller bläddrat förbi en rekommendation? Kanske antog du att det var slumpvis för omväxlings skull.

För att få koll på vad du går igång på, utför Netflix så kallade A/B-test. Olika grupper får se olika innehåll och baserat på hur de reagerar på innehållet vet Netflix hur de bäst får just dig att fastna för en titel. Varje titel har en databas av flera hundra möjliga bilder som alternativ till det standardmässiga DVD-omslaget, som exempelvis kan variera mellan screenshots av serien, konstnärligare foton eller enbart titel-grafik, vilka i sig kan variera i färgval och kontrast. Genom att marknadsföra samma serie, fast med olika bilder till olika användare, får Netflix en tydlig bild av vad som är mest lönsamt baserat på hur många som klickade på titeln, hur länge de fortsatte att kolla på den och hur snabbt de bytte program.

Experimenten har visat att vad vi tittare går igång mest på är bilder som visar väldigt uttrycksfulla ansikten i närbild, eller de som presenterar skurken snarare än hjälten samt att ett fåtal karaktärer är bättre än flera när vi browsar efter innehåll. Vad som funkar på oss verkar dock skilja sig en aning från land till land.



I det här fallet med "Unbreakable Kimmy Schmidt", visade det sig att thumbnail-bilden med uttrycksfulla ansikten på ett flertal karaktärer i närbild genererade mest intresse bland tittarna. I ett liknande test för en golf-dokumentär visade det sig att valet av bild kan öka tittandet med hela 14%, vilket såklart är kasching-kasching för Netflix.

På den ljusa sidan betyder det förstås att du lättare hittar vad du är intresserad av. Så försök att inte känna dig alltför blottad inför Netflix nästa gång du borrar ner dig under täcket. Det är ju inte som att Facebook och Google inte känner dig utan och innan redan.
| 5 maj 2016 10:00 |