Film

Skribent

Alexander Kardelo

29 juni 2024 | 10:10

Ian McKellen gör animerad film om transpojke

”Budskapet i filmen är att vara dig själv”, säger skådespelaren om kortfilmen ”Dragfox”.
85-årige Ian McKellen, känd för roller som Gandalf och Magneto, kommer att låna ut sin röst till den animerade filmen ”Dragfox”.
 
Det här kommer bli en regnbågsfärgad saga för barn, om en ung transpojke och en karismatisk räv. Sam kämpar med att hitta sin identitet och tillsammans med en otippad vän ger hen sig ut ”på ett magiskt, musikaliskt äventyr där de lär sig omfamna det vackra i sina olikheter”, skriver Hollywood Reporter.
 
McKellen, själv öppet homosexuell sedan 1988, kommer låna ut sin röst till räven Ginger Snap. Det gör även ”Drag Race UK”-stjärnan Divina de Campo som står för filmens (och rävens) sångnummer.
 
- När jag växte upp direkt efter andra världskriget hade vi många bekymmer. Det fanns inte riktigt tid att fundera över hur det var att vara en liten bög, i en tid då ordet inte ens hade uppfunnits. Vi kallades för ”queers” av andra, säger McKellen.
 
- Men det viktiga som filmen säger är att vara dig själv, och omfamna livet. Det där saknade jag när jag växte upp. Jag antar att det är likadant för transmänniskor idag. Och det bästa sättet att föra fram ett budskap är inte att hålla tal eller skriva en bok, utan att få människor att le. Övertyga dem att det inte är något skrämmande. Vilket är just vad den här filmen gör.
 
”Dragfox” är en stop motion-animerad kortfilm i regi av Lisa Ott. Musiken spelas in av brittiska The London Gay Big Band, en jazzorkester som består av hbtq-personer.
| 29 juni 2024 10:10 |