Film

Skribent

Alexander Svensson

2 september 2024 | 11:45

Ian McKellen har ombetts återvända som Gandalf i nya "Sagan om ringen"-filmer

McKellen bekräftar att han fått frågan om att spela Gandalf igen.
Sir Ian McKellen är en av vår tids största skådespelare, med fler roller än någon hinner lista. Men allra mest känd är han nog ändå för rollen som den godhjärtade och vise trollkarlen Gandalf i “Sagan om ringen” och “Hobbit”-filmerna. Nu verkar det som att vi - kanske - får se honom reprisera karaktären ännu en gång. I en intervju med The Big Issue säger McKellen nämligen följande:
 
- Entusiasmen för “Sagan om ringen” verkar inte avta… jag kan inte säga mer än så. Jag har bara blivit informerad om att det blir fler filmer och att Gandalf ska vara involverad, och att de hoppas att jag spelar honom.
 
Ian McKellen som Gandalf.
 
Intressant är att McKellen säger filmer, i plural, då den enda offentliggjorda nya filmen är Andy Serkis “The Hunt for Gollum”, som siktar på premiär 2026. McKellens ord får också ses som bekräftelse på att Gandalf har en roll att spela i den filmen, vilket knappast lär överraska den som har koll på Tolkiens böcker.
 
Frågan är då bara om McKellen kommer orka spela karaktären. Han är trots allt 85 år gammal, och föll tidigare i år av en teaterscen i London. McKellen verkar vara medveten om att han inte blir yngre, och påpekar att produktionen får “skynda sig”:
 
- När det blir? Jag vet inte. Vad manuset är? Det är inte skrivet ännu. Så de får skynda sig på.
| 2 september 2024 11:45 |