Film

Skribent

Alexander Kardelo

31 augusti 2024 | 05:00

Ikväll på tv: 2019 års svenska feelgood - trivsam uppföljare till "En man som heter Ove"

Kom igen nu Britt-Marie, kör för f-n!
Rolf Lassgård-komedin "En man som heter Ove" är en av vår tids mest framgångsrika svenska filmer, med hela 1,7 miljoner sålda biobiljetter.
 
I jämförelse kan man tycka att "uppföljaren" med Pernilla August, "Britt-Marie var här", missade målet. Men 210 000 biobesökare är inte fy skam och den här trivsamma feelgood-komedin blev faktiskt en av 2019 års mest sedda svenska filmer. Återigen står en Fredrik Backman-roman som förlaga och här finns plats åt både kulturkrockar, igenkänningshumor och en och annan tår.
 
Vi får följa den 63-åriga hemmafrun Britt-Marie som spenderar dagarna med att städa, tvätta och laga mat åt sin lika träiga make (en mustaschprydd Peter Haber) sedan 40 år... tills hon upptäcker att han varit otrogen. Hon tar sitt pick och pack för att hamna i hålan Borg, där hon av en slump får jobb som fotbollstränare åt en mindre grupp barn. 
 
"Det är tack vare August som filmen puttrar på fint och är svår att ogilla. August porträtterar subtilt och felfritt den svenska, sura och humorlösa Britt-Marie (...) man känner igen henne som valfri skolfröken, granne eller tant på bussen och därmed är det desto lättare att ryckas med i glädjen när hon finner lycka och mening med livet" skriver MovieZines recensent Andreas Samuelson. "Britt-Marie var här" fick 3/5 i betyg.
 
Här kan du se "Britt-Marie var här":
 
● Ikväll 21:30 på TV4
● Streama gratis på Cineasterna
| 31 augusti 2024 05:00 |