Film

Skribent

Alexander Svensson

24 augusti 2024 | 06:00

Ikväll på tv: Bill Skarsgård är spyfärdig superhjälte i den bästa "Deadpool"-filmen

"Deadpool & Wolverine" må vara världsetta, men "Deadpool 2" var bättre.
“Deadpool & Wolverine” ser ut att ha god chans att bli årets största biosuccé, och visst, multiversala team-ups i all ära, men i ärlighetens namn når den inte upp till riktigt samma kvalité som sin föregångare. “Deadpool 2” är och förblir nämligen den bästa “Deadpool”-filmen, och har dessutom en cameo från ingen mindre än Bill Skarsgård.
 
“Deadpool 2” tar vid efter händelserna i den första “Deadpool”, och Ryan Reynolds är tillbaka som Wade Wilson/Deadpool, som nu lever lyckligt som lejd mördare samtidigt som han spenderar sin fritid med sitt livs kärlek Vanessa… ända fram tills han blir tvungen att försöka rädda den unge mutanten Russell från både sig själv och en tidsresande krigare som vill ha ihjäl honom.
 
Large cbc86cf3c64f0c1a6a8559941d6285d6 bill skarsga  rd zeitgeist deadpool 2
Bill Skarsgård som Zeitgeist.
 
Styrkan i “Deadpool 2”, bortsett från alla saker som gör “Deadpool” till “Deadpool” (metakomedi, one-liners, populärkulturella referenser, vuxen toaletthumor och blodigt övervåld), är att filmen på riktigt utmanar sin huvudkaraktär. Wade kan den här gången inte nöja sig med att skämta och skjuta loss, utan blir illa tvungen att försöka vara en bättre människa, inte minst för att kunna rädda Russell undan en mörk framtid som massmördare. Det ger “Deadpool 2” ett patos och ett djup som varken föregångaren eller efterföljaren har.
 
Utöver tema och budskap så lyckas “Deadpool 2” även på alla andra fronter. Actionscenerna är snygga, skämten haglar och är roligare än i ettan, och de många nya karaktärerna livar upp stämningen. Både Zazie Beetz och Josh Brolin gör dunderinsatser som Domino och Cable, Deadpools nya allierade respektive fiende. Julian Dennison (“Hunt for the Wilderpeople”) gör ett fint jobb som Russell.
 
Large cbc86cf3c64f0c1a6a8559941d6285d6 zazie beetz as domino in deadpool 2
Zazie Beetz Domino är lika härlig i "Deadpool 2" som hon är saknad i "Deadpool & Wolverine".
 
Och så har vi såklart X-Force-gänget, det olycksdrabbade superhjälteteamet med bland andra Bill Skarsgård (!) och Brad Pitt (!?) i medlemsregistret. Skarsgård är kul som Zeitgeist, en mutant med den osexiga superkraften att spy giftig syra, och Pitt står för superhjältehistoriens roligaste och kortaste kändiscameo.
 
“Deadpool 2” är superhjältefilmen för dig som gillar såväl hjärta som flamshumor. Se den ikväll på SVT1 klockan 22:35. Den finns också på SVT Play, och kan dessutom streamas på Disney+.
 
| 24 augusti 2024 06:00 |