Film

Skribent

MovieZine

26 augusti 2024 | 05:00

Kvällens tv-tips: Dramat som gav Julia Roberts rekordgage på 20 miljoner dollar - och en Oscar!

Steven Soderberghs vassa dramakomedi med Julia Roberts som en envis kvinna med dolda talanger.
Kvällens filmtips blir "Erin Brockovich" (2000), Steven Soderberghs skarpa och underhållande drama från verkligheten, med en lysande Julia Roberts i huvudrollen.
 
Hon spelar en tuff småbarnsmamma som får ett nytt jobb i arkivet på en advokatfirma. Som ett yrväder i höga klackar och med rapp käft verkar hon inte ha mycket att göra på en seriös arbetsplats, men Erin visar sig snart vara en tillgång för firman.
 
Erins nyfikenhet och ihärdighet avslöjar en rad orättvisor. Snart utmanar hon storföretaget Pacific Gas & Electric, som orsakade cancer hos ett stort antal människor till följd av giftigt avfall.
 
MovieZines skribent Viktor Jerner sätter "Erin Brockovich" på en självklar 1:a plats när Steven Soderberghs 5 bästa filmer koras:
 
"När Steven Soderbergh gör sitt livs bästa film och får Julia Roberts att ge sitt livs bästa prestation kan det inte bli annat än massiv succé. Här har vi en film som inte underskattar tittaren och som med oerhörd autenticitet berättar en helt fantastisk sann David mot Goliat-historia (...) Ett välskrivet, välspelat och på alla sätt fenomenalt mästerverk om korruption, fulspel och ensamstående mammor."
 
Julia Roberts plockade hem en välförtjänt Oscar för Bästa kvinnliga huvudroll. Här får hon stark uppbackning av en dundervarm Aaron Eckhart, för att inte nämna sympatiska Albert Finney i rollen som Erins chef Ed Masry.
 
Om Oscarsstatyetten inte var nog så skrev stjärnan Hollywood-historia tack vare filmen. "Erin Brockovich" gav henne en lönecheck på 20 miljoner dollar - år 2000 var det det högsta gage som någonsin hade tilldelats en kvinnlig skådis.
 
Missa inte "Erin Brockovich":

● Ikväll 21:00 på TV8
● Streama på Viaplay
● Streama på Tele2 Play
 
Se trailern här:
 
| 26 augusti 2024 05:00 |