Film

Skribent

Alexander Kardelo

6 juli 2024 | 07:50

Kvällens tv-tips: Christopher Nolans spektakulära sci-fi från 2020 förvirrar och hänför

Regissören har själv erkänt: ”Tenet” är obegriplig. Men vilken upplevelse!
Ikväll får vi en ny chans att se ”Tenet” som visas i Kanal 9.
 
Regissör är Christopher Nolan och han bjuder som vanligt på en maffig mastodontrulle som är både snygg, spännande och påkostad. Den här gången tas vi med på en slags tidshoppande spionhistoria där tiden ibland går baklänges. Mitt i smeten finns John David Washington som måste rädda världen - om han kan begripa vad som händer. Kenneth Branagh är ond.
 
Det här är en riktigt häftig film som dock splittrat Nolans fans. Många är de som inte helt hänger med i svängarna, så frågan är om man låter sådana bagateller sabba njutningen?
 
– Det är inte meningen att du ska förstå allt i “Tenet”. Allt är inte begripligt i den, har Christopher Nolan själv sagt.
 
– Om du upplever min film så förstår du den. Jag tror att när folk blivit frustrerade över mina tidigare narrativ så tror jag att de kan ha missat poängen lite. Filmerna är inte ett pussel som ska lösas. De är en upplevelse som du har.
 
Jag kan dock komma på flera anledningar till varför "Tenet" förtjänar att ses om både en och tre gånger. Dels för Ludwig Göranssons grymma score. Dels för Hoyte van Hoytemas vassa bildspråk. Dels är det också en kul tankenöt som gav mig några sömnlösa nätter efter biopremiären för fyra år sedan, medan jag försökte pussla ihop hur de här tidslinjerna egentligen går ihop. Om inte annat så kan man se den som en läcker 007-rulle med science fiction-element.
 
Upplev ”Tenet” ikväll 22:00 på Kanal 9. Den visas i repris imorgon söndag 23:50 på Kanal 5.
 
”Tenet” finns också att streama på Max.
| 6 juli 2024 07:50 |